nieuws

Kamperspoorlijntje bestaat 150 jaar

De kortste spoorlijn van Nederland van slechts dertien kilometer lang, het kamperlijntje tussen Zwolle en Kampen, bestaat vandaag precies 150 jaar.
Het boemeltje werd op 10 mei 1865 door de Nederlandsche Centrale Spoorweg Maatschappij NCS in gebruik genomen. Sindsdien is het lijntje niet meer weg te denken uit Kampen. Het is vandaag de dag een van de meest gebruikte spoorlijnen van Nederland.

Jubileum magazine

Reden voor Kampenaar Kasper Haar om de geschiedenis van het bijzondere traject vast te leggen in een speciaal jubileum magazine, dat hij met eigen middelen gefinancierd heeft. Voor Kasper Haar staat het dieseltreintje op het traject symbool voor de ziel en zaligheid van kampen. Het heeft de stad ontsloten van de rest van Nederland.

Diep in buidel getast

Voor die ontsluiting moest Kampen rond 1865 wel diep in de buidel tasten. Het kostte de stad een klein vermogen om de NCS te bewegen om de spoorlijn van Utrecht naar Zwolle door te trekken naar Kampen, waardoor Kampen uiteindelijk het eindstation werd. Dat bedrag werd in 1933 terugbetaald, toen alle spoorlijnen genationaliseerd werden.

Dieseltreinen

Op het spoor hebben in de afgelopen 150 jaar diverse dieseltreinen gereden. Ze hadden markante namen, zoals De Blauwe Engel, De Wadloper, De Rode Duivel, Woeste Willem, en De Buffel. Een paar van die namen zijn dankzij Kasper Haar inmiddels terug te vinden op de straatnaambordjes rondom het nieuwe Hanzelijn station van Kampen aan de zuidzijde van de stad.
Volgende week zaterdag 23 mei is er een groot jubileumfeest rondom het Kamperboemeltje. Daar wordt niet alleen het glossy magazine gepresenteerd waarin de geschiedenis van de spoorlijn en de dieseltreinen beschreven is, maar zijn er ook presentaties over de toekomstplannen rondom het 150 jaar oude station.

Plannen

Zo wordt het oude stationsgebouw in 2017 opgeknapt, komt er een nieuw station langs de kamperspoorlijn in de Zwolse wijk Stadshagen en gaan er medio 2015 elektrische treinen op het traject tussen Zwolle en Kampen rijden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.