Nieuws

Overijssel tekent woondeals met minister De Jonge

Overijssel tekent woondeals met minister De Jonge
Overijssel tekent woondeals met minister De Jonge © RTV Oost
Minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft vanmorgen samen met gedeputeerde Van Haaf van de provincie Overijssel een handtekening gezet onder de regionale woondeals. Het is de start van de versnelde bouw van minimaal 42 duizend nieuwe woningen in Noordwest-Overijssel en Twente. Overijssel is de eerste provincie die de woondeals tekent om het woningtekort aan te pakken.
In die woondeals is onder meer vastgelegd waar in Overijssel mag worden gebouwd, voor welke doelgroepen en in welke prijscategorie.
Minister De Jonge en gedeputeerde Van Haaf tekende de woondeal in Deventer. Daarna gingen ze op werkbezoek langs een aantal locaties waar op korte termijn nieuwbouw zal plaatsvinden.
De woondeals zijn de eerste belangrijke stap in de strijd tegen het woningtekort. De provincie Overijssel wil dat tekort actief en versneld aanpakken. Daarvoor wordt samengewerkt met gemeenten, woningbouwverenigingen, bouwbedrijven en andere marktpartijen. In de woondeals voor onze provincie staat daarom een minimaal aantal te bouwen woningen benoemd voor West-Overijssel en voor Twente.

42 duizend woningen versneld

In West-Overijssel moeten minimaal 28.200 woningen gebouwd worden en in Twente minimaal 14.100. Samen zijn de woondeals goed voor minimaal 42.300 woningen in Overijssel. Het moet gaan om betaalbare huizen. Op langere termijn wil Overijssel minimaal 60 duizend woningen bouwen. dit is de eerste stap.
Gedeputeerde Van Haaf is blij met deze stap: "We kampen al enige tijd met een flink woningtekort. In een tijd waarin we te maken hebben met veel complexe uitdagingen, moeten we kijken waar de oplossingen wél liggen. Samen met gemeenten en marktpartijen zitten we regelmatig aan tafel om de mogelijkheden te bespreken, zodat we uiteindelijk echt kunnen gaan bouwen."

Andere woningbouwprojecten

Naast de regionale woondeals zijn meer stappen gezet om het woningtekort aan te pakken. Overijsselse gemeenten kregen bijvoorbeeld subsidies om het winkelgebied in het centrum te transformeren naar woongebied.
Ook zijn subsidies verstrekt vanuit de Woningbouwimpuls voor vijf grote projecten, namelijk Goor op Stoom, binnenstad Deventer, Spoorzone Hengelo- Enschede, Spoorzone Zwolle, Hart-Van-Zuid Hengelo, de Boulevard-zone Enschede en Zwartewaterallee Zwolle. Deze projecten moeten zorgen voor een versnelling in de Overijsselse woningbouw. De woningbouwimpuls is een financiële ondersteuning van het Rijk om woningbouwprojecten te versnellen.
Later vandaag meer over het sluiten van de Overijsselse woondeals.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.