Nieuws

Wolf liet zich afgelopen maanden af en toe zien in Overijssel, sinds half november geen meldingen van aanvallen

Wolf
Wolf © ANP / Mauritius Images GmbH
In de periode van 1 augustus tot en met eind oktober zijn vier wolven in onze provincie actief geweest. Twee wolven zijn gevestigd in Zuidoost-Friesland en Zuidwest-Drenthe, de andere twee waren zwervende wolven. Dat meldt BIJ12 in de nieuwste rapportage die vandaag is gepubliceerd. Uit verdere cijfers blijkt dat sinds medio november geen meldingen meer zijn geweest uit Overijssel van aanvallen op landbouwdieren.
De zwervende mannetjeswolf GW2488m is vooral in Drenthe actief geweest, maar is ook in Overijsel geweest. Begin november werd het dier in Luxemburg gesignaleerd. Wolvin GW2902f is in de periode augustus tot en met oktober acht keer vastgesteld bij aanvallen op schapen in de onder meer Vriezenveen. De wolvin is afkomstig van een roedel uit het Duitse Nedersaksen.
Uit het rapport blijkt ook dat in de regio rond Kuinre geen sprake is van vestiging. Een aantal maanden lang huisde er een wolf in een gebied dat een deel van Overijssel, Flevoland en Friesland bestreek. Maar uit sporen blijkt dat het dier inmiddels via België naar, waarschijnlijk, Frankrijk is getrokken. Er is in Nederland sprake van vestiging als een wolf langer dan zes maanden in een gebied leeft.
Dat de wolf zich al even niet laat zien, is niet nieuw. Er is nu zoals gezegd geen sprake van vestiging en Overijssel is al jaren een doorgangsgebied voor zwervende wolven. Eerder dit jaar, in september, liet de wolf de provincie ook al zo goed als links liggen, waarna in oktober meerdere aanvallen waren. In november zijn er twee meldingen geweest uit Overijssel waarvan de uitslag nog niet bekend is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.