Nieuws

Kanaal Almelo - De Haandrik: provincie en Deltares slaan advies hoogleraar in de wind

Kanaal Almelo - De Haandrik
Kanaal Almelo - De Haandrik © RTV Oost
De provincie Overijssel gaat niets aanpassen aan de bestaande schaderegeling voor bewoners van huizen langs kanaal Almelo - De Haandrik. Volgens Deltares, dat in opdracht van de provincie Overijssel onderzoek deed naar de schades, zijn er geen fouten gemaakt bij dat onderzoek.
Eind oktober stelde oud-hoogleraar Stefan van Baars dat er wel fouten zijn gemaakt in het onderzoek naar de ontstane schades aan honderden huizen langs het kanaal. Van Baars onderbouwde zijn kritiek in een brief aan kennisinstituut Deltares, dat in opdracht van de provincie het onderzoek uitvoerde. Deltares deed dit onderzoek onder begeleiding van een onafhankelijke begeleidingscommissie, waar Van Baars deel van uitmaakte.
Volgens Van Baars zijn er in de onderzoeken cruciale fouten gemaakt, waardoor de oorzaak van de problemen niet boven water kwam. Zo zou Deltares onder meer zijn uitgegaan van een verkeerde bodemsamenstelling. "Zelfs de waterremmende veenlaag waar alles om draait, is vergeten", stelde Van Baars. En dus moest het onderzoeksrapport gecorrigeerd worden, meende de voormalig hoogleraar.
Deltares is een onafhankelijk kennisinstituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond. Deltares heeft ruim 800 medewerkers en is gevestigd in Delft en Utrecht.

Geen nieuwe inzichten

Naar aanleiding van de brief van Van Baars heeft Deltares opnieuw naar het onderzoek gekeken. Volgens het instituut is er echter niets mis met de modellering. Deltares stelt dat de brief van Van Baars geen nieuwe gegevens of inzichten bevat en dus ziet het bureau geen reden om het rapport te herzien.
Belangrijkste verschil tussen de inzichten van Van Baars en Deltares is dat Van Baars de plaatsing van de stalen damwanden als de enige schadeoorzaak beschouwt. Deltares is het daar niet mee eens en blijft erbij dat de droge zomers van 2018 en 2019 de meest waarschijnlijke oorzaak zijn van het grote aantal schademeldingen in die jaren.
Het drama aan het kanaal Almelo-De Haandrik, waarbij 400 huizen verzakten na werkzaamheden door de provincie, heeft Overijssel al 15 miljoen euro gekost. Het grootste deel daarvan ging op aan onderzoeken en eigen organisatie. Het gaat om woningen pal aan het kanaal Almelo-De Haandrik. De provincie Overijssel begon zo'n tien jaar geleden met het verdiepen van het kanaal en het slaan van nieuwe damwanden. Vervolgens merkten veel bewoners dat hun huis verzakte en er scheuren ontstonden.

Schaderegeling onveranderd

Bij 137 schademelders is of wordt funderingsonderzoek uitgevoerd. Met dit funderingsonderzoek wordt duidelijk of het voor herstel van de schade nodig is om eerst de fundering te verbeteren. Van 99 adressen weet de provincie tot nu toe de uitkomst van het funderingsonderzoek. Daarvan is voor 55 schademelders geen funderingsverbetering nodig om schade te kunnen herstellen, zij kunnen starten of zijn gestart met schadeherstel. Bij 44 schademelders is wel verbetering van hun fundering nodig.
Omdat Deltares het rapport niet gaat veranderen, ziet de provincie Overijssel geen reden om de bestaande schaderegeling aan te passen. De gemeenten Hellendoorn en Twenterand doen onderzoek naar hoe bewoners de afhandeling van de schade ervaren. De resultaten van dit onderzoek worden in het begin van 2023 verwacht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.