Nieuws

Schapen- en geitenhouders: "Oostelijke provincies zouden alle schapenboeren subsidie moeten geven ter bescherming tegen de wolf"

Gijsbert Six
Gijsbert Six © Gijsbert Six roept provincies op om subsidie voor schapenhouders te verlenen
Volgens het tussentijds wolvenrapport dat BIJ12 vandaag uitbracht, hebben de wolven die in Overijssel rondliepen, zich niet gevestigd. "Dat is geen reden om schapenhouders geen subsidie te geven om hun dieren te beschermen", vindt Gijsbert Six van Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders (KSG). "Er zijn dit jaar al 35 bevestigde meldingen in Overijssel, zeven keer meer dan het jaar ervoor. Dan gaat het al mis."
Pas als een wolf zich meer dan zes maanden in onze provincie ophoudt, is er sprake van 'vestiging' en gaat de provincie Overijssel over op het verlenen van subsidie zodat schapenhouders goedkoper wolfwerende hekken kunnen aanschaffen. "Maar de wolf loopt al in Overijssel, of we nou willen of niet, Overijssel is een deel van hun territorium", zegt Six. "Elk jaar komt er landelijk 20 tot 30 procent bij qua meldingen. Ik vind dat de provincie Overijssel zijn kop in het zand steekt, de provincie is laks."

Overal anders

Six zit ook bij het 'Landelijk Overleg Wolf' en verbaast zich dat de oostelijke provincies zich aan zo'n achterhaald beleid houden. "Ook de provincie Gelderland verleent alleen subsidie op de Veluwe, waar de wolf echt woont. In de Achterhoek moeten boeren zichzelf maar redden." In de Duitse deelstaat Niedersachsen krijgen alle schapenboeren gewoon subsidie. "Maak gewoon één beleid en zorg ervoor dat de schapenboeren hun dieren beschermen." Hierbij spiegelt Six zich aan Drenthe, waar een subsidieregeling voor wolfwerende rasters wordt verlengd.
Juist nu is de periode waarin de wolf gaat zwerven. Hij wordt te oud voor het nest en moet een eigen territorium gaan zoeken. Bovendien begint in februari de paartijd. In Nordhorn leeft een roedel, die gaan naar de oostelijke provincies van Nederland komen.

Provincie Overijssel

De provincie reageert schriftelijk. "Wij monitoren de situatie constant en waar nodig kunnen we snel opschalen. Wanneer de wolven passanten zijn, lenen wij noodrasters uit indien in een korte tijd in een beperkt gebied van maximaal tien kilometer aanvallen op dieren optreden. Momenteel is het beleid nog dat er geen subsidieregeling van kracht is, omdat er geen gevestigde wolf in Overijssel is."
Op dit moment hebben veel schapenhouders weinig vertrouwen in de draagbare hekken. Volgens Six komt dit omdat er te weinig mee wordt gewerkt. "Maar als schapenhouders de hekken niet gebruiken, zullen ze ook niet ontdekken dat het wél werkt." Hij pleit ook om die reden dat de subsidie verleend moet worden. "Wachten op een bloedbad is gewoon geen goed idee."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.