Nieuws

Vader vermoorde Daan Mellée: "Zonder Debby had mijn zoon nog geleefd"

Joop Mellée, de vader van Daan
Joop Mellée, de vader van Daan © RTV Oost / Teun van der Velden
Vandaag, op eerste kerstdag, zou Daan Mellée 31 jaar zijn geworden. Maar in 2018 ging het gruwelijk mis. Daan werd doodgeschoten in zijn eigen woning. Tot een inhoudelijke behandeling in de rechtbank is het nog niet gekomen, maar drie verdachten zijn in beeld. Begin deze week kwamen twee van hen voorlopig vrij. Een blik met zijn vader Joop Mellée op het onderzoek, de verdachten en de geboortedag van Daan.
Er is volgens hem geen twijfel mogelijk: Debby (36), de ex-vriendin van Daan, is bepalend in de dood van zijn zoon. "Dat betekent niet dat ze de trekker heeft overgehaald, maar het motief en het hele scenario hangt aan haar", stelt hij. "Zonder Debby had Daan nog geleefd. En was hij vandaag 31 jaar geworden..."

Vrijlating

Daan Mellée werd in de zomer van 2018 doodgeschoten in het huis van zijn vriendin aan Het Oosterveld in Enschede. Zijn lichaam werd gevonden naast een bed op de bovenverdieping. Ruim een jaar geleden werd de eerste hoofdverdachte opgepakt, Daniel V., gevolgd door de twee medeverdachten. Die laatste twee kwamen deze week vrij.
Vader Joop over het onderzoek, de verdachten en de geboortedag van zijn zoon:
Daniel V. blijft wel achter tralies. Verschillende getuigen wijzen hem aan als de schutter. Daarnaast zit Daniels dna op het bed waar slachtoffer Mellée is doodgeschoten. Mogelijk in opdracht van Debby.
Dat Debby en de andere verdachte vrijgelaten worden, kan Joop Mellée maar moeilijk begrijpen. "Ik snap daar niets van. Er ligt bewijs tegen ze. Dat is niet meer geworden, maar ook niet minder. Het zijn de regels, die moet ik accepteren. Maar ik vind het maar lastig om er begrip voor te hebben."

Lang onderzoek

Wie daadwerkelijk de schutter was, moet blijken als het onderzoek afgerond is en de zaak inhoudelijk behandeld wordt in de rechtbank. Dat dit na vier en een half jaar nog niet gebeurd is, vindt Joop Mellée lastig. "Het wordt elke keer opgerakeld. Het vergrootglas gaat dan elke keer weer op het verlies van je kind. Dat hakt er wel in."
Ik wil weten wie, wat, en waarom het gebeurd is
Joop Mellée
Steeds volgen er ontwikkelingen in het onderzoek. Zo werden vorige week vijf getuigen aan de tand gevoeld bij de onderzoeksrechter. Eén getuige werd 'gegijzeld', omdat gedacht wordt dat hij niet het achterste van zijn tong laat zien. Hij is vast gezet om te forceren dat hij gaat vertellen wat hij weet.
"Daar blijf ik goed van op de hoogte. Dat wil ik natuurlijk ook. Het is hopen dat het onderzoek snel afgerond wordt. Zodat we verder kunnen met de rechtszaken. Maar ik snap dat ik geduld moet hebben. Alles moet natuurlijk bewezen of uitgesloten worden. Het onderzoek moet waterdicht zijn..."

Geboortedag met kerst

In de verschillende pro-formazittingen die geweest zijn, komen de verdachten en hun advocaten aan het woord. Mellée kan er maar moeilijk naar luisteren. "Je hebt eigenlijk niet zoveel zin om te luisteren naar iedereen. Het Openbaar Ministerie denkt zus, de advocaat zegt zo... Het is allemaal niet meer belangrijk. Ik wil weten wie, wat, en waarom het gebeurd is."
Vandaag zou Daan 31 geworden zijn. Of zoals Joop Mellée het liever ziet: "Vandaag vieren we zijn geboortedag. Ja, vieren. Want we gaan niet de hele dag treuren. En dan haal je hem iets meer in herinnering dan gemiddeld. Wel bijzonder..."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.