Nieuws

Vliegende start vuurwerkverkoop: "Grootste potten gaan als warme broodjes"

De vuurwerkverkoop is vanochtend officieel begonnen. Vuurwerkwinkels kregen al meteen veel klanten over de vloer. Het overgrote deel kwam voor het siervuurwerk.. "De drukte is bizar, voordat we binnenkwamen stonden er al rijen voor de deur", zegt Marije Busscher van Busscher Vuurwerk in Hengelo. Ook over de Duitse grens vliegt het vuurwerk de schappen uit.
Vuurwerkverkopers zagen het aantal bestellingen in de voorverkoop al flink stijgen. Het gaat volgens schattingen om anderhalf tot twee keer zoveel bestellingen in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Daarna gold vanwege corona twee jaar een vuurwerkverbod.
Vuurwerkverkoop gestart

Grootste potten populair

"De grootste potten gaan het hardst", zegt Busscher. "Vooral die compounds - sierpotten - van 300 euro gaan als warme broodjes. Dan denk je: waar is die crisis? Waarschijnlijk hebben mensen ervoor gespaard."
Eerder meldde de vuurwerkbranche dat naar verwachting voor meer dan 85 miljoen euro aan legaal vuurwerk verkocht gaat worden. Dat is ruim tien procent meer dan de 77 miljoen euro in 2019.
Net over de grens in Ahaus stonden mensen om half 7 al in de stromende regen in de rij. Binnen twee minuten was het vuurwerk uitverkocht.
Net over de grens in Ahaus stonden mensen om half 7 al in de stromende regen in de rij. Binnen twee minuten was het vuurwerk uitverkocht. © News United / Dennis Bakker
Door het verbod op knalvuurwerk kopen consumenten massaal siervuurwerk. "Mensen hebben er echt voor gespaard, of ze leggen geld bij elkaar en dan kiezen ze voor iets moois", zegt Bart Pronk van Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk (SVNC).

Uit je doppen kijken (en ze goed beschermen)

Terwijl de vuurwerkverkoop losbarst is er ook een minder vrolijke voorbereiding op de jaarwisseling; die van de oogartsen. Er worden deze dagen voorbereidingen getroffen om vuurwerkverwondingen snel te behandelen. Na twee rustige jaren vanwege een afsteekverbod verwachten de artsen de komende jaarwisseling weer een toename van het aantal oogletsels.
Oogarts Peter Lansink van het MST heeft een rijtje vuurwerkletsels paraat die variëren van enkele dagen een geïrriteerd oog tot permanente schade, blindheid of het verlies van een oog. In veel gevallen onnodig volgens de arts, want een vuurwerkbril -niet alleen voor de afstekers van het vuurwerk maar ook voor de omstanders- kan een hoop leed voorkomen. Een beetje nadenken trouwens ook: gebruiksaanwijzing lezen en niet gaan experimenteren.
Specsavers deelt vuurwerkbrillen en oordoppen uit voor oud & nieuw
Specsavers deelt vuurwerkbrillen en oordoppen uit voor oud & nieuw © Marcus Siebes /RTV Oost

Zachte jaarwisseling

Wie van plan is om zelf vuurwerk af te steken, zal nog wel even geduld moeten hebben tot zaterdagavond. Vanaf zes uur is het toegestaan om te knallen. Van kou zal dan geen sprake zijn, want de jaarwisseling zal dit jaar zacht verlopen. Op oudejaarsdag kan de temperatuur zelfs de 15 graden halen. Normaal gesproken is het veel kouder rond deze tijd van het jaar. Wel is de kans groot dat er het gaat regenen zaterdag.
Ook topdrukte bij supermarkten in Duitsland, waar mensen al om half 7 in de stromende regen stonden om vuurwerk te kopen. Onder meer bij deze Lidl in Ahaus:
Topdrukte bij de Lidl in Ahaus, waar het vuurwerk uit de schappen vliegt

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.