Nieuws

Zwolse gemeenteraad wil afsteken vuurwerk tijdens jaarwisseling vanaf 2025 verbieden

Zwolse gemeenteraad wil afsteken vuurwerk tijdens jaarwisseling vanaf 2025 verbieden
Zwolse gemeenteraad wil afsteken vuurwerk tijdens jaarwisseling vanaf 2025 verbieden © ANP / Hollandse Hoogte Venema Media
Als eerste Overijsselse gemeente krijgt Zwolle mogelijk een algeheel vuurwerkverbod. Als het aan de gemeenteraad ligt, mag er vanaf de jaarwisseling 2025-2026 niet meer geknald worden. Een motie van Partij voor de Dieren, GroenLinks, D66, PvdA, ChristenUnie, Volt en CDA werd deze week aangenomen.
Zwolle zou de eerste Overijsselse gemeente worden die kiest voor een volledig vuurwerkverbod. De partijen die de motie indienden stellen dat consumentenvuurwerk ernstige schade toebrengt aan dieren, mensen en het milieu. Daarnaast worden elk jaar met oud en nieuw hulpverleners belaagd met vuurwerk. De aanwezige vuurwerkvrije zones zouden de overlast niet genoeg terugdringen.
Een groot aantal burgemeesters in Nederland pleit al langer voor een landelijk vuurwerkverbod. Daarbij worden ze gesteund door artsen, politie en brandweer. Omdat nog niet duidelijk is of er daadwerkelijk een landelijk verbod komt, nemen gemeenten nu zelf het heft in handen. Twaalf gemeenten, waaronder Amsterdam en Rotterdam, voerden al een algeheel vuurwerkverbod in voor de komende jaarwisseling.

'Niet proportioneel'

In Zwolle gaat zo'n verbod op korte termijn er nog niet komen. Het college noemt de jaarwisseling in Zwolle relatief veilig en vindt een lokaal vuurwerkverbod niet proportioneel. "We wachten daarbij wel met veel belangstelling de evaluatie af van de twaalf gemeenten die hier wel toe over zijn gegaan", is de reactie van het college.
Over drie jaar is in Zwolle, als het aan de gemeenteraad ligt, de tijd toch rijp voor een algeheel vuurwerkverbod. Een jaar eerder, bij de jaarwisseling 2024-2025, zouden dan nog maximaal vijf locaties worden aangewezen waar het afsteken van vuurwerk wél is toegestaan. De partijen willen dat Zwolle in gesprek met inwoners om ideeën op te doen voor het organiseren van alternatieve eindejaarsshows.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.