Nieuws

Opsporingsprogramma Onder de Loep voortaan wekelijks op de buis als Plaats Delict

Plaats Delict, het nieuwe opsporingsprogramma van RTV Oost en Omroep Gelderland
Plaats Delict, het nieuwe opsporingsprogramma van RTV Oost en Omroep Gelderland © Plaats Delict
De opsporingsprogramma’s ‘Onder de Loep’ van RTV Oost en ‘Bureau GLD’ van Omroep Gelderland gaan voortaan samen verder als ‘Plaats Delict’. Beide omroepen bundelen hun krachten en maken een wekelijks opsporingsprogramma dat op beide tv-zenders en op de onlinekanalen van beide omroepen te zien is.
In Plaats Delict wordt de hulp van kijkers gevraagd. Met beelden van beveiligingscamera’s, foto’s van verdachten, reconstructies en getuigenoproepen wordt geprobeerd samen met het publiek misdrijven op te lossen.

Donderdagavond opsporingsavond

“Dat gebeurde de afgelopen 24 jaar ook in Onder de Loep”, vertelt programmamaker Emiel Houben. “Dit opsporingsprogramma werd bij RTV Oost niet wekelijks, maar om de twee weken uitgezonden. Voor de kijkers is het straks veel duidelijker. Nu is het elke donderdagavond opsporingsavond op zowel RTV Oost als op Omroep Gelderland."
De afgelopen maanden is onderzocht of een samenwerking mogelijk is met Omroep Gelderland, met als doel samen een wekelijks opsporingsprogramma van 25 minuten te maken. “De programmamakers van beide omroepen vonden elkaar snel, we zetten nu de laatste puntjes op de i om vanaf komende donderdag te kunnen starten.”

24 jaar Onder de Loep

Het betekent na 24 jaar dat er een einde komt aan Onder de Loep, het langstlopende regionale opsporingsprogramma van Nederland. Het programma is op 24 september 1998 voor het eerst uitgezonden op TV Oost en was een idee van oud-hoofdredacteur Marcel Oude Wesselink van RTV Oost. Jan de Koning presenteerde de eerste uitzending, waarin een gewapende overval op een tankstation deels werd nagespeeld.
Korte terugblik op 24 jaar Onder de Loep
Onder de Loep moest de regionale variant zijn van het succesvolle Opsporing Verzocht, dat afgelopen jaar haar 40-jarig jubileum vierde. Wat begon met een maandelijkse uitzending van ongeveer een kwartier met slechts enkele zaken met bewakingsbeelden, eindigde de laatste jaren met tweewekelijkse afleveringen met soms wel tien zaken waarbij verdachten werden gezocht.
“De afleveringen van nu zijn natuurlijk niet te vergelijken met 24 jaar geleden”, zegt Houben. “Toen lag het tempo in de tv-uitzending heel laag en was het aanbod camerabeelden zeer beperkt. Ook de kwaliteit van de camerabeelden liet vaak te wensen over. Nu hangen op veel meer plekken goede camera’s, is er bij de politie Oost-Nederland een speciaal team Opsporingscommunicatie dat zaken en beelden verzamelt voor Onder de Loep en Opsporing Verzocht, dus het aanbod is veel groter.”
Onder de Loep
Onder de Loep © RTV Oost
De programmamakers van RTV Oost zijn blij dat er vanaf nu een wekelijks opsporingsprogramma te zien is. “Het is voor de kijker veel duidelijker: elke donderdagavond is er 25 minuten Plaats Delict te zien. Daarin komt een mix van Overijsselse en Gelderse zaken voorbij. Het zal voor sommige TV Oost-kijkers misschien even wennen zijn om ook zaken uit Gelderland te zien, maar criminelen houden zich niet aan de provinciegrenzen. We zien geregeld verdachten die zowel in de uitzending van Onder de Loep als in Bureau GLD te zien zijn. Denk aan de vele bankhelpdeskfraudeurs of fietsendieven.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.