Nieuws

Ambtenaar blij met onderzoek 'angstcultuur' Enschede: "Maar niet te vroeg juichen"

Stadhuis van Enschede
Stadhuis van Enschede © RTV Oost
Ambtenaar en klokkenluider Willy Heesen is tevreden dat de gemeente Enschede een extern onderzoek instelt naar een mogelijke angstcultuur binnen de organisatie. "Ik ben blij met het onderzoek, maar we moeten niet te vroeg juichen. Het is een goed teken dat ze onze meldingen serieus beginnen te nemen, maar ik moet de uitkomst natuurlijk eerst afwachten."
De gemeente Enschede maakte gisteren bekend dat adviesbureau Berenschot onderzoek gaat doen naar de bedrijfscultuur binnen een deel van de ambtelijke organisatie van de gemeente. Dit gebeurt naar aanleiding van signalen van een angstcultuur, die RTV Oost afgelopen najaar naar buiten bracht. Intern leidde dat tot onrust. De gemeente wil met het onderzoek laten zien dat signalen van medewerkers serieus genomen worden.

'Als je kritisch bent, ben je aan de beurt'

Signalen van intimidatie en onveiligheid zouden zijn genegeerd en zelfs ontkend tot woede van klokkenluiders en in elk geval een deel van de Ondernemingsraad. Zo bleek uit onderzoek van deze omroep, op basis van interne e-mails, documenten en gesprekken met meerdere medewerkers van de gemeente.
De feiten zijn bikkelhard
ambtenaar Willy Heesen
Ambtenaar Willy Heesen was een van de medewerkers die zijn verhaal deed. Hij gaf zijn werk bij Juridische Zaken een negen, maar dat cijfer zakte de afgelopen jaren naar een twee. "Ik voel mij onveilig en ik word niet gehoord. Ik word geïntimideerd en je merkt aan alles dat ze je liever kwijt dan rijk zijn. Ik ben betrokken bij de organisatie, maar als je kritisch bent, ben je aan de beurt", zei hij in oktober.
De gemeente Enschede ontkende toen in een reactie op publicaties van RTV Oost dat er sprake zou zijn van een angstcultuur. Gemeentesecretaris Kees Meijer ging slechts in op één casus en gaf onder meer aan: "Het betreft een incident op een afdeling en dat is wat anders dan dat er sprake is van een angstcultuur binnen de organisatie."

Onafhankelijk onderzoek

Dat de gemeente dan nu, twee maanden later, alsnog besluit tot een extern onderzoek stelt Heesen tevreden. "Blijkbaar is ook verantwoordelijk wethouder Niels van den Berg in gaan zien dat dit probleem groter is dan de gemeente in oktober nog erkende. Nu is het aan het onderzoeksbureau."
Toch wil Heesen niet te vroeg juichen. "Het blijft natuurlijk een onderzoek waarvan de gemeente de opdrachtgever is. Ik hoop dan ook dat het bureau onafhankelijk onderzoek doet en dat de gemeente hun advies overneemt. Wat dat advies zal zijn, horen we in april. Maar de feiten zijn bikkelhard."
Heesen is momenteel nog steeds geschorst door de gemeente Enschede omdat hij zich in oktober bij RTV Oost uitliet over een angstcultuur binnen de gemeente.
Adviesbureau Berenschot doet niet alleen onderzoek naar een mogelijke angstcultuur, maar ook de klokkenluidersregeling en procedures rond de vertrouwenspersoon worden tegen het licht gehouden. Het onderzoek start in januari en in april worden de uitkomsten verwacht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.