Nieuws

Opvolging IJsselhallen Zwolle weer vertraagd: idee nieuwe evenementenhal voldoet niet aan eisen

Het contract van de IJsselhallen loopt 1 januari 2024 af; een opvolger is nog niet gevonden
Het contract van de IJsselhallen loopt 1 januari 2024 af; een opvolger is nog niet gevonden © Arnoud de Vries / RTV Oost
Krijgt Zwolle nog een nieuwe evenementenhal, nu de IJsselhallen over een jaar verdwijnen? De evenementenhal zal per 1 januari 2024 plaats moeten gaan maken voor woningen, maar een opvolger is nog niet in beeld. De stad wil graag, maar de enige overgebleven partij om daadwerkelijk een nieuwe hal te bouwen, voldoet nog niet aan de eisen, zo blijkt vandaag.
Afgelopen zomer had Zwolle graag duidelijkheid willen geven over wie de nieuwe evenementenhal - iets verderop in Voorsterpoort, ook vlak langs de A28 - mag gaan ontwikkelen. Maar het proces liep vertraging op. Geïnteresseerde partijen haakten af, de gemeente bood de overgebleven kandidaten extra tijd. Maar ook nu blijft witte rook uit: vandaag maakt Zwolle bekend dat zij pas in het tweede kwartaal van volgend jaar duidelijkheid hoopt te kunnen geven.

Eén plan

Slechts één partij is nog over. Die partij, met Zwollenaar Paul Stiekema als één van de kartrekkers, wil graag een grote evenementenhal bouwen onder de naam The Wave, inclusief (film)studio's. Maar het plan, dat al meermaals is aangepast en onder andere het idee het inpassen van studentenwoningen verloor, voldoet nog niet aan de eisen van de stad, meldt de gemeente. Daarom verlengt Zwolle de verkoopprocedure nogmaals, zodat de plannen naar wens van de stad aangepast kunnen worden. Het alternatief, de stekker uit het proces trekken, zou betekenen dat Zwolle weer op nul moet beginnen.
Libéma, al decennialang huurder van de IJsselhallen, dingt niet mee in de race om een nieuwe hal neer te zetten. Het bedrijf van Dirk Lips "ziet binnen de huidige plannen en kaders geen mogelijkheid voor een rendabele exploitatie", laat een woordvoerder weten.

Einde IJsselhallen

In de zomer van 2020 maakte Zwolle bekend dat de stad woningen wil laten bouwen op de huidige locatie van de IJsselhallen. Daarmee komt er een einde aande rol die de plek van de voormalige veemarkt jarenlang in Zwolle vervulde. De hallen trokken jaarlijks 450.000 bezoekers, via beurzen, concerten en andere evenementen. Sinds die bekendmaking bouwde Libéma de activiteiten in Zwolle al af: momenteel vullen een kartbaan en padelbanen een deel van de IJsselhallen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.