Nieuws

Van diepe shit naar een zinvol leven: Nelly Pape wil van betekenis zijn voor anderen

Nelly Pape
Nelly Pape © Ina Brouwer
Wie weinig te besteden heeft, kan als een berg opzien tegen de kerstdagen. Nelly Pape uit Vriezenveen kan daarover meepraten. Na haar echtscheiding kwam ze met haar kinderen terecht in een vakantiehuisje. Ze moest het zien te redden met vijftig euro in de week. Nu beheert ze een voedselkast bij haar woning. Dagelijks zorgt ze voor aanvulling met verse producten, maar ook voor maandverband en luiers.
In de gemeente Twenterand is Manna, de organisatie die de voedselbank runt, tussen Kerst en Nieuwjaarsdag gesloten. Nelly: "Ze zeiden al tegen me dat ik het heel druk zou krijgen in deze periode bij de voedselkast. Als mensen iets in hun kerstpakket krijgen wat ze toch niet kunnen gebruiken, zet het lekker in de kast. Ik verwacht ook dat mensen veel dingen in gaan brengen."
Nelly ziet dat steeds meer mensen de kast in het centrum van Vriezenveen weten te vinden. "Soms gaat hij bijna leeg." Ze hoort verhalen van ouders die hun kinderen geen gevulde broodtrommel mee kunnen geven naar school. "En ik wil dat mijn leven zin heeft, ik wil niet alleen leven voor mezelf."
De voedselkast van Nelly
De voedselkast van Nelly © Ina Brouwer

Van luxe naar ellende

Ze is jarenlang een leven vol luxe gewend en kan haar kinderen alles geven wat ze wensen. Maar haar eerste echtgenoot harkt het geld binnen met criminele activiteiten. "Ik zal in een gouden kooi." Vanwege fysiek geweld vlucht ze met de kinderen naar een blijf-van-mijn-lijfhuis, maar binnen de kortste keren spoort de man haar op. "Zelfs in Canada of Australië zou hij me nog weten te vinden, het netwerk van criminelen is groot."

Een uitnodiging met grote gevolgen

Als hij haar dumpt voor een ander is ze vrij - maar berooid. Ze zit volledig aan de grond en raakt in een ernstige depressie. Op haar ouders na heeft ze met niemand contact. Op het dieptepunt, als ze besluit niet meer verder te willen leven, krijgt ze een uitnodiging voor een kerstdienst. "Daar had ik helemaal geen zin in", zegt ze. Nelly's vader was prediker en voor hem ging de kerk altijd voor het gezin. Om haar kinderen een plezier te doen, gaan ze toch. Het is het begin van een ander leven.
Meer weten? Eerste Kerstdag in Hoogtij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.