nieuws

De eindexamens zijn bezig: 8 tips om je kind te ondersteunen

8 tips voor ouders tijdens het eindexamen van zoon of dochter
8 tips voor ouders tijdens het eindexamen van zoon of dochter
Voor ruim 200.000 leerlingen van de middelbare scholen in Nederland begint vandaag de tweede week van de examens. Tips voor hen om goed te studeren en de stress te ontwijken te over, maar wat kun je als ouder doen om je kroost te helpen de rest van de examenperiode zo goed mogelijk door te komen? Wij zetten 8 tips op een rij, geholpen door orthopedagoog Bernice Bolscher van Instituut Nijenkamp.

1. Stem hulp af op je kind

Vraag aan je kind welke begeleiding hij of zij wil hebben. Wil je zoon wel of niet overhoord worden, wil je dochter na afloop van een examen wel of niet de antwoorden checken op internet? Respecteer de wensen van je kind om irritaties te voorkomen, ook als je zoon of dochter aan het einde van de examenperiode ineens besluit het helemaal anders te willen doen.

2. Maak een goede planning

Bernice Bolscher: "Het is belangrijk om een goede planning te maken, waarin een goede balans wordt gevonden tussen studeren en ontspanning. Wij merken aan onze leerlingen dat wanneer ontspanning op deze manier ook 'toegestaan' is, de leerling hier veel meer van kan genieten. Daardoor komt hij of zij vervolgens ook weer beter aan studeren toe. Zorg er daarom voor dat de planning zo concreet mogelijk is."

3. Bied onvoorwaardelijke steun

Als ouder ben je de belangrijkste supporter voor je kind tijdens de examenperiode. Zinnen als 'Dan had je maar beter moeten leren' of 'Stel je niet zo aan, de examens waren vroeger veel zwaarder' zijn dus uit den boze. Bied een luisterend oor als een examen is tegengevallen en probeer de frustratie en stress van je zoon en dochter te relativeren.
Probeer ook ruzie te vermijden. Waarschijnlijk is het lontje van je zoon of dochter wat korter in deze periode, maar zorg ervoor dat jullie geen ruzie krijgen. In deze periode wil je er voor je kind kunnen zijn en dat is lastig wanneer jullie niet met elkaar praten. Zorg voor een positieve sfeer in huis.

4. Zorg voor een gezonde basis

Natuurlijk is het belangrijk om gezond en afwisselend te koken, maar met 'gezond' bedoelen we niet alleen eten en drinken. Gezond is ook voldoende frisse lucht in de kamer waar je kind aan het leren is of voldoende nachtrust. Zet de ramen dus wat vaker open en trek de boeken weg als je kind nog tot 's avonds laat zit te leren.
Daarnaast is het gewone ritme aanhouden ook erg belangrijk. Stuur je zoon gewoon naar zijn voetbaltrainingen of ga met je dochter een uur wandelen of fietsen. Beweging is niet alleen goed voor het lichaam, maar ontspant ook nog eens de geest.

5. Help je kind actief te studeren

Mocht je zoon of dochter er even niet meer uitkomen tijdens het leren, wijs ze dan op een paar basisregels. Maak onderscheid tussen hoofd- en bijzaken in samenvatting, toets jezelf of je de stof beheerst (door jezelf vragen te stellen) en maak lijstjes met de belangrijkste formules, (tref)woorden en verbanden. Bolscher adviseert ook om je kind oude examens te laten maken. "Juist door deze examens te maken en zelf of samen met een ouder na te kijken, krijgt het kind meer inzicht in de manier waarop hij of zij punten kan verzamelen bij vraagstukken en wat er van hem of haar verwacht wordt."
Als je zoon of dochter het niet leuk vindt om te leren of uitstelgedrag vertoont, praat er dan over met hem of haar en kijk waar je als ouder kunt helpen. Komt het uitstelgedrag misschien voort uit negatieve gedachten? Helpt het als je een examenrooster ophangt? Of ebt de tegenzin weg als je kind samen met een vriend of vriendin leert?

6. Verwen je zoon of dochter eens extra

Je mag je kind tijdens de examenperiode best wat extra verwennen. Laat een keer de hond voor hem of haar uit, zorg voor een uitgebreid ontbijt, ga samen naar de film ter afleiding of leg voor je werk een briefje klaar waarin je je kind nog eens succes wenst.
Maar verwen je kind ook niet te veel: examen doen is niet zielig en hoort bij het leven. Daar mag je zoon of dochter zich best bewust van zijn.

7. Beloon je kind

Hetzelfde als bij opvoeden geldt ook bij het maken van examens: belonen heeft meer effect dan straffen. Stel een leuke beloning in het vooruitzicht, ongeacht de uitslag van de examens. Je zoon of dochter heeft hard gewerkt, dus verzin een beloning die past bij je budget én bij je kind.
Bolscher: "Een sociale beloning is vaak het meest krachtig. Koppel de beloning aan de inzet die geleverd wordt." Dan kun je denken aan: een avond naar de bioscoop, een weekendje weg, een dagje winkelen, uiteten of een activiteit zoals karten of klimmen.

8. Evalueer tegenvallers

Is je kind toch gezakt? Juist dan is het belangrijk om te evalueren waarom het is misgegaan. Dat is wel
moeilijk, want je zoon of dochter wil waarschijnlijk een faalervaring het liefst snel vergeten en doorgaan met
andere dingen.
Stimuleer een afspraak met de mentor, docent of studiebegeleider. Probeer samen te achterhalen wat oorzaken geweest zijn van de slechte cijfers. Dat inzicht helpt wanneer je zoon of dochter de herexamens in gaat of volgend jaar opnieuw examen moet doen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.