Nieuws

Rechtbank Almelo doet uitspraak in strafzaak tegen kruisboogschutter

De verdachte met kruisboog op het balkon van zijn flat
De verdachte met kruisboog op het balkon van zijn flat © NewsUnited/Alwin Winkel
De rechtbank in Almelo doet vrijdagmiddag uitspraak in de strafzaak tegen de Almelose kruisboogschutter. Het Openbaar Ministerie acht Kenzo K. schuldig aan twee moorden en twee pogingen tot moord. Tegen de 30-jarige Almeloër is een celstraf van 22 jaar geëist en tbs met dwangverpleging.
De verdachte staat terecht voor het doodsteken van twee vrouwen in zijn flat op 17 september vorig jaar. Daarna heeft hij volgens het OM vanaf zijn eigen balkon gericht met een kruisboog geschoten op een politieagent en een verpleegkundige.

Dodelijke steekwonden

De dodelijke slachtoffers waren zijn 70-jarige onderbuurvrouw en haar 52-jarige nicht. Het 70-jarige slachtoffer werd op haar bank neergestoken, ze had negen steekwonden. Haar 52-jarige nicht is volgens het OM op meerdere plekken in de woning gestoken, gezien de bloedsporen. Ze is naar de slaapkamer gevlucht en uiteindelijk in de gang om het leven gebracht met zeventien messteken.

Horrorscenario

De 33-jarige verpleegkundige die bij de onderbuurvrouw op bezoek was om haar te verzorgen, wist ternauwernood via een balkon aan de M. Th. Steynstraat in Almelo te ontkomen. Hangend aan de reling van het balkon belde ze met 112. De verpleegkundige viel vervolgens van tweehoog naar beneden en lag zwaargewond op de grond toen K. met een kruisboog een pijl op haar afvuurde. De officier van justitie sprak van een horrorscenario.

Kruitvat

K. gebruikte volgens het OM al een aantal jaren drugs, wat bij hem een psychose zou hebben veroorzaakt. Als K. drugs gebruikte, dacht hij volgens een vriend dat hij God was en werd hij agressief. In zijn haren zijn na zijn arrestatie lsd-sporen gevonden. "Hij maakte van zichzelf een kruitvat en heeft zelf de lont aangestoken", aldus de officier.

Ontoerekeningsvatbaar

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum adviseren de rechtbank om de man als volledig ontoerekeningsvatbaar te beschouwen. Zijn advocaat is het hiermee eens en heeft daarom de rechtbank gevraagd de man te ontslaan van alle rechtsvervolging, wat zou betekenen dat K. geen celstraf krijgt en direct aan zijn tbs-behandeling zou kunnen beginnen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.