Nieuws

Geen celstraf voor Almelose kruisboogschutter, wel tbs met dwang

Bij het kruisboogdrama kwamen twee vrouwen om het leven
Bij het kruisboogdrama kwamen twee vrouwen om het leven © ANP / ALOYS OOSTERWIJK
De Almelose kruisboogschutter gaat niet de cel in, wel heeft de rechtbank hem tbs met dwangverpleging opgelegd. De rechtbank in Almelo acht het bewezen dat Kenzo K. twee vrouwen doodstak en twee pogingen tot doodslag deed door met een kruisboog vanaf zijn balkon te schieten. Hij is ontoerekeningsvatbaar verklaard.
Bij het kruisboogdrama in september vorig jaar kwamen Maral Dermovsesian (52) en Zonund Kardanakyan (70) door in totaal 26 messteken om het leven in een flatwoning aan de M. Th. Steynstraat in Almelo. Een verpleegkundige belde op het balkon 112 en wist te ontkomen. Ze raakte door een val van het balkon op twee hoog wel zwaargewond en werd ook met een kruisboog beschoten.

Niet verwijtbaar

Volgens de rechtbank is er sprake van twee keer doodslag en twee keer poging tot doodslag. Door de psychotische toestand van Kenzo, zou hij onvoldoende de gevolgen van zijn daden hebben kunnen inzien en is er onvoldoende bewijs dat er sprake was van een vooropgezet plan.
De toestand van Kenzo was dusdanig dat er volgens de rechter geen sprake is van verwijt of beperkt verwijt. Daarom is er geen sprake van een celstraf.
"Dat is een beslissing die moeilijk zal zijn voor de nabestaanden", zei de rechter:
Rechter in vonnis kruisboogschutter

Emotionele reacties

De uitspraak werd emotioneel ontvangen door de nabestaanden. Huilend en schreeuwend verlieten zij de rechtszaal en publieke tribune. "Is dit nou de rechtspraak in Nederland?", beet een van hen de rechtbank toe. Waarna de nabestaanden troost bij elkaar zochten op de gang.
Advocaten van de nabestaanden laten weten het onnavolgbaar te vinden dat Kenzo K. niet wordt gestraft voor zijn daden. "De verdachte had gewoon strafbaar moeten worden geacht. Wat ons betreft is een hoger beroep de enige manier om er voor te zorgen dat er echt recht gesproken kan worden in deze zaak", aldus Sébas Diekstra die een deel van de nabestaanden bijstaat.
Voor Kenzo K. was het vonnis een opluchting, stelt zijn advocaat Janbart Kalk. De strafpleiter vindt het een gepaste beslissing van de rechtbank. "Mijn cliënt moet worden behandeld aan zijn psychotische stoornissen. Hem eerst in de cel zetten en pas daarna behandelen, zou hetzelfde zijn als iemand met hartproblemen een marathon laten lopen. Totaal onverantwoord."

Eis OM

De dertigjarige man, die met ontbloot bovenlijf en met een kruisboog vanaf zijn balkon schoot, is volgens het OM de dader. Daarom werd 22 jaar cel met tbs en dwangverpleging tegen hem geëist. In de ogen van het OM kon niemand anders dan Kenzo de dader zijn van de slachtpartij. Die bewering wordt ondersteund door DNA-materiaal van de slachtoffer dat bij Kenzo K. is aangetroffen. Ook werd het moordwapen bij hem in de keuken gevonden.
Bij tbs met dwangverpleging wordt de dader verplicht verpleegd in een gesloten tbs-kliniek. Daarnaast krijgt de tbs'er een (niet-verplichte) behandeling die gericht is op terugkeer in de maatschappij. De tbs is voor twee jaar. Na twee jaar kan de rechter de tbs verlengen, met steeds één of twee jaar.

Tekeer gegaan

Omdat het niet in een opwelling zou zijn gebeurd, was er volgens justitie sprake van moord. Daarnaast schoot Kenzo K. met zijn kruisboog op een verpleegkundige en agent, daarom werd hij ook verdacht van twee keer poging tot moord. Maar vanwege een psychotische stoornis is de 30-jarige Almeloër wel verminderd toerekeningsvatbaar.
Tijdens de eerdere zittingsdagen werd duidelijk hoe Kenzo K. als een bezetene tekeer moet zijn gegaan. Met een mes stak hij net zolang op de voordeur in, totdat hij er doorheen stak. Ook bleek het slot van de deur volledig uit de sluitkom te zijn geramd. Daarnaast blijkt uit sporenonderzoek dat Maral op meerdere plekken in de flat is gestoken en zelfs vanuit de slaapkamer de hal is ingesleurd.

Psychoses

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) adviseerden op een eerdere zittingsdag al tbs met dwangverpleging. Uit hun onderzoek blijkt dat de Almeloër in de maanden voorafgaand aan het kruisboogdrama meerdere keren in langdurige psychoses heeft gezeten. In het PBC waren ook psychoses aan de orde. Daardoor is de verdachte volgens de specialisten volledig ontoerekeningsvatbaar.
Het lijkt erop dat de verdachte op de dag van het drama niet onder invloed van drugs was. Uit bloed- en urineonderzoek kwam dat niet naar voren. Daarbij moet wel worden aangetekend dat er een bloedtransfusie is geweest en de eerst afgenomen katheterzak met urine verloren is gegaan. Een tweede urinezak is dus onderzocht.

Drugsgebruik

De kruisboogschutter werd op zijn balkon door een scherpschutter met een schot in zijn borst uitgeschakeld. Daarbij verloor hij veel bloed, dat ook is onderzocht. Ook hier werden geen drugssporen in aangetroffen. Wel zijn lsd-sporen in het haar van de man gevonden. Dat duidt erop dat er in de dagen voorafgaand in ieder geval drugs is gebruikt. Die sporen zijn alleen zichtbaar bij herhaald gebruik.
Of de verdachte in een psychose verkeerde en toen lsd nam, of dat hij eerst lsd nam en vervolgens in een psychose belandde, is volgens specialisten lastig te zeggen. Het drugsgebruik kan weldegelijk invloed op zijn toestand hebben gehad. "Het gebruik van lsd in voorgaande dagen heeft kunnen leiden tot het uitlokken of versterken van een psychose", zei een van de specialisten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.