Nieuws

Kampenaar veroordeeld tot zeven jaar cel voor rol bij zwembadmoord in Marum

Johan L. uit Kampen is door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar voor zijn rol in de zogenoemde Marumer Zwembadmoord. De 57-jarige Kampenaar zou het wapen geleverd hebben geleverd waarmee Jan Elzinga voor het zwembad in Marum op 10 juli 2012 werd doodgeschoten. Door het Openbaar Ministerie was 17 jaar tegen de Kamper verdachte geëist.
Naast Johan L. stonden vandaag nog drie verdachten terecht voor betrokkenheid in de moordzaak. Het zijn leden van de schoonfamilie van het slachtoffer. Zij werden allen veroordeeld tot ieder 20 jaar celstraf. Het gaat hierbij om de 43-jarige ex van het slachtoffer, Monique H. uit Hollandsche Veld, de 61-jarige schoonmoeder Coby van der L. uit Nieuw-Roden en de 40-jarige zwager Marcel H. uit Roden.
De drie leden van de schoonfamilie zijn alle drie even strafbaar, oordeelt de rechtbank. Wel ziet de rechtbank mogelijkheid om Johan L. een lagere straf op te leggen, omdat zijn rol kleiner was en hij een zekere mate openheid van zaken heeft gegeven.

Motief blijft vaag

Alle vier verdachten hebben op verschillende momenten een cruciale rol gespeeld bij het organiseren van de moord. Hun handelen heeft ertoe geleid dat Pascal E. Jan Elzinga uiteindelijk doodschoot. Over het motief is niet veel vast te stellen. Het zou in de relationele sfeer kunnen worden gezocht. Maar de uitkomst is juridisch een van de zwaarste strafbare feiten in het wetboek van strafrecht. "Aan de nabestaanden is onherstelbaar leed toegebracht, ook omdat drie van de leden van de schoonfamilie blijven volharden in hun ontkenning. Alleen langdurige gevangenisstraffen kunnen volstaan", zegt de rechter.
In 2014 werden organisator Willem P. en schutter Pascal. E in de moordzaak al veroordeeld tot 20 en 15 jaar cel.

Bewijslast

Er kan het volgende bewezen worden, meent de rechtbank: Monique H. was betrokken bij het organiseren van de moord. Ze was bij ontmoetingen, deed een schijnaangifte om de politie op het verkeerde spoor te zetten, en leverde gedetailleerde informatie over hoe Jan Elzinga eruit zag aan de schutter.
Johan L. leverde een wapen aan zwager Marcel H. De Kampenaar weigerde de moord zelf te plegen, maar koppelde de zwager aan Willem P., die de moord organiseerde. Hij kreeg daar 30.000 euro voor en regelde Pascal E. voor de fatale schoten. Zij deelden de buit.
De opdracht van de moord op Jan Elzinga kwam uit de hoek van de schoonfamilie. Schoonmoeder Coby van der L. speelde daarbij een zeer actieve rol als schakel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.