Nieuws

Nirosha uit Deventer krijgt niet langer doventolk mee op vakantie: "Het voelt als discriminatie"

Reisleider Nirosha Boer
Reisleider Nirosha Boer © RTV Oost / Teun van der Velden
Jaar in jaar uit organiseert Nirosha Boer uit Deventer reizen voor doven en slechthorenden. Een tolk gaat altijd mee, vergoed door het UWV. Maar sinds kort niet meer. Ineens verviel het recht op die vergoeding voor alle doven en slechthorenden. "Dit betekent dat er een grote groep buitengesloten wordt en niet meer volwaardig kan deelnemen aan de maatschappij."
Ze is vooral teleurgesteld. Maar bij de pakken neerzitten, doet ze niet. Nirosha Boer snapt niets van het besluit van het UWV. "Vakanties zijn zó belangrijk voor doven en slechthorenden. Het verbindt, je bent samen en je kunt jezelf zijn dankzij de tolken die meegaan."

Tekort aan tolken

Tot dit jaar was er niets aan de hand. Iedere dove of slechthorende had recht op een vergoeding voor een tolk in het buitenland. Het UWV betaalde de uren. Maar de reis- en verblijfkosten betaalde de vakantieganger zelf. "Ineens werd dat afgeschaft, omdat er een tolkentekort is. Volgens het UWV hebben ze hier in Nederland geen tolken meer als iedereen die op vakantie gaat een tolk meeneemt."
Nirosha en een groepje doven en slechthorenden over de afschaffing van de 'vakantietolk':
Nirosha en andere doven krijgen tolk op vakantie niet meer vergoed
Dat er een tolkentekort is, ziet Boer ook. Maar ze snapt niet dat die reden als argument gebruikt wordt. "Of ik de tolk nou hier inzet, oof in het buitenland. Dat maakt toch niet uit?"
Tegenover het NRC laat een woordvoerder van het UWV weten: "Door het tekort moeten we er doelmatig mee omgaan. In de praktijk zagen we dat tolken soms voor meerdere weken meegingen op vakantie, terwijl er in Nederland een tekort is. Dat is nooit de bedoeling van de regeling geweest. Straks kan iemand geen tolk vinden voor een doktersbezoek in Nederland, omdat veel tolken in het buitenland zijn."

'Meer zelfvertrouwen'

Het gevolg is dat doven en slechthorenden zich beperkt voelen in hun mogelijkheden. "Op reis leren we elkaar goed kennen. Er vallen grenzen weg. Het is zoveel meer dan alleen een vakantie. Het samenzijn, de verbinding en jezelf kunnen zijn."
Ik ben blijkbaar niet belangrijk en ik doe niet mee
Lianne Westenberg
Volgens Boer ziet ze daarvan de effecten in Nederland. "Doven en slechthorenden bloeien op in het buitenland. Je merkt dat ze met meer vertrouwen terugkeren in Nederland en ook beter mee durven te doen in de maatschappij."

Buitengesloten

Lianne Westenberg, zelf volledig doof, kan zich ook niet vinden in de argumenten van het UWV. "Ik voel mij als mens niet inclusief. Ik ben blijkbaar niet belangrijk en ik doe niet mee. Ze besluiten dat zomaar, maar ik wil graag zelf beslissen wanneer ik een tolk nodig heb. Ik vind dat ik daar recht op heb."
De tolk 'vertelt' het verhaal van Nirosha
De tolk 'vertelt' het verhaal van Nirosha © RTV Oost / Teun van der Velden
Boer wil dan ook, samen met de andere doven en slechthorenden, een oproep doen aan het UWV. "Voer de vergoeding voor tolkuren in het buitenland weer in. Besef wat het effect is van de beslissing om de regeling af te schaffen. We worden op deze manier buitengesloten van deelname aan de samenleving, omdat we niet meer onbezorgd op vakantie kunnen gaan. Het voelt als discriminatie."
Het UWV veranderde de regels in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Nirosha Boer startte met belangenbehartigorganisatie Dovenschap een petitie tegen de nieuwe richtlijnen, waaronder de afschaffing van de tolkuren in het buitenland. Die petitie werd 2.519 keer ondertekend, maar heeft nog geen effect gehad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.