Faunabeheereenheid gaat ganzen voorlopig niet vergassen in Overijssel

Faunabeheereenheid Overijssel gaat er voorlopig niet vanuit dat vergassing van ganzen wordt toegepast in de provincie. De periode waarin dat kan worden gedaan is namelijk erg kort en er is maar één bedrijf dat een vergunning heeft om dat te doen. Vanaf volgende maand is het gebruik van koolstofdioxide (CO2) om ganzen te doden toegestaan, nu de Europese Commissie het verbod heeft opgeheven.

De Faunabeheereenheid Overijssel is verantwoordelijk voor het op peil houden van het aantal ganzen in de provincie. "De ganzen die worden gedood zijn de zogenoemde ruiers, ganzen die hun veren wisselen en een aantal weken niet kunnen vliegen," aldus woordvoerder Rosing van Faunabeheer Overijssel. "Er is dus maar weinig tijd om genoeg ganzen te vangen. Omdat er daarnaast maar één bedrijf is dat de ganzen mag vergassen, Duke Faunabeheer, is het niet te doen om in heel Nederland ganzen op deze manier te doden."

Het lijkt heel mooi dat de Europese Commissie het verbod nu heeft opgeheven, maar in de praktijk valt het middel dus tegen vanwege de beperkte tijd. "Tenzij er meer bedrijven een vergunning krijgen om met CO2 ganzen te bestrijden zal dit niet werken", zegt Rosing. Daarbij komt ook bij dat slechts een paar honderd ganzen per keer worden gevangen. "Dan werkt het bewerken van eieren veel beter. Daarmee kun je snel voorkomen dat duizenden ganzen geboren worden."

Meer over dit onderwerp:
ganzen overijssel Nieuws Dierennieuws
Deel dit artikel:

Reageren