Nieuws

Dertig mensen zitten uren vast in reuzenrad in Enschede, gondel bekneld tussen pilaren

Reuzenrad valt stil in Enschede: dertig bezoekers zitten urenlang vast
Reuzenrad valt stil in Enschede: dertig bezoekers zitten urenlang vast © Dennis Bakker / News United
Het reuzenrad dat vrijdagnacht in Enschede urenlang als gevolg van een mankement stil stond, blijft ook vandaag de hele dag nog gesloten. Dertig bezoekers moesten twee uur wachten totdat ze werden bevrijd uit de attractie. Eén van de inzittenden beschrijft in een bericht aan RTV Oost hoe beangstigend de situatie was. De gondel waarin zij met anderen zat kwam knel te zitten tussen de pilaren van het rad, waardoor het raam knapte.
De attractie, bij publiek bekend als Het Smakenrad, staat sinds 13 december in het Volkspark in Enschede. Bezoekers kunnen er aanschuiven voor een hapje en een drankje, en ondertussen genieten van het uitzicht van het zeventig meter hoge rad over de stad. Dat deden gisteravond zo'n dertig bezoekers. Totdat het om elf uur misgaat; op dat moment krijgt de brandweer de eerste melding van een storing.

Raam knapt

Hulpdiensten rukken massaal uit om de bezoekers te redden. Een van hen zit met een aantal anderen in een gondel. Zij hoorde al bij de tweede ronde vreemde geluiden. "Bij het omhoog gaan hoorde ik piepende banden", beschrijft ze. "En dus werden we weer terug gedraaid. Daarna zijn we nog twee keer omhoog en omlaag gegaan, waarbij het geluid bleef."
De bezoekster zag hoe hun gondel steeds meer van het wiel - dat ervoor zorgt dat de gondel draait - loopt. "Hierdoor paste onze gondel niet meer tussen de pilaren door. Wij zijn met onze gondel tegen de pilaren aan gebotst, waardoor ons raam knapte."
Gondel 32 raakte bekneld tussen de pilaren van het reuzenrad, waarna de ramen sprongen
Gondel 32 raakte bekneld tussen de pilaren van het reuzenrad, waarna de ramen sprongen © Dennis Bakker/News United

Paniek

Bij het groepje in de gondel breekt al snel paniek uit. "Het rad werd niet direct stopgezet, waardoor onze gondel nog verder in elkaar werd gedrukt. Uiteindelijk komen we met de gondel uiteindelijk in een hoek van negentig graden tot stilstand. Volledig in paniek", beschrijft de bezoekster. Uiteindelijk kunnen ze via het raam de gondel verlaten.
Andere bezoekers moeten meer geduld hebben. Pas na twee uur worden ze bevrijd uit het reuzenrad. Twee personen zijn door ambulancepersoneel nagekeken, maar maken het goed.

Oorzaak

Een woordvoerder van de attractie laat weten dat de oorzaak waarom het reuzenrad niet goed meer draaide is gevonden, maar wil niet vertellen wat er mis ging. Hij beaamt dat iedereen is geschrokken van de situatie, maar garandeert dat het reuzenrad veilig is. "Als we weer open gaan, is dat 100% veilig."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.