Nieuws

'NAM lijkt voorlopig toch af te zien van het pompen van afvalwater in Twentse bodem'

NAM lijkt toch te willen stoppen met afvalwaterinjectie in Twentse bodem
NAM lijkt toch te willen stoppen met afvalwaterinjectie in Twentse bodem © RTV Oost
De NAM lijkt voorlopig niet van plan te zijn de omstreden afvalwaterinjecties onder de grond in Twente snel te hervatten. Dat meldt de Volkskrant. De afvalwaterinjecties werden een jaar geleden stilgelegd na een heleboel problemen. Om weer te kunnen starten met het injecteren van afvalwater moet de aardoliemaatschappij een nieuwe vergunning aanvragen, maar dat is tot nu toe nog niet gedaan.
Dat laat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) weten aan de krant. Ook blijkt uit communicatie van een hooggeplaatste medewerker bij de NAM, ingezien door de Volkskrant, dat het bedrijf geen behoefte voelt weer ‘in Twente op te starten in 2023’.

Problemen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft officieel tot het einde van het jaar een vergunning om in Rossum afvalwater in de grond te injecteren, maar dit is dus stilgelegd vanwege te hoge gehaltes van de chemische stof tolueen in het water. Ook werd er eerder een scheur in een buis ontdekt.
In oktober werd echter duidelijk dat de NAM plannen had om de afvalwaterinjecties in Twentse bodem weer op te starten. Op de website mijnbouwvergunning.nl stond namelijk een gedetailleerd overzicht van het plan van de NAM om in 2023 stapsgewijs de overgang van afvalwaterinjecties naar Drenthe te maken. In de tussentijd wilde het bedrijf dan nog steeds afvalwater in Twente blijven weg pompen.

Nieuwe vergunning

En dat was opmerkelijk, want staatssecretaris Vijlbrief vroeg al in september aan het bedrijf om de afvalwaterinjectie in Twente niet meer op te starten. Daarnaast gaf hij aan dat als het bedrijf dit toch wil er een nieuwe vergunning nodig is. "Maar ik hoop dat het niet zover komt", liet Vijlbrief weten.
En zover lijkt het dus niet te komen, want bij het ministerie ligt nog geen nieuwe aanvraag. Op vragen van de Volkskrant waarom geen verlenging is aangevraagd en of de NAM die intentie heeft, geeft het bedrijf geen antwoord.
Ook op vragen waarom het bedrijf de deur naar Twente niet definitief dichtgooit, weigert de NAM vragen te beantwoorden. Een woordvoerder zegt alleen dat het bedrijf al een jaar bezig is met het ‘verplaatsen van de waterbehandeling van Twente naar de regio Schoonebeek’, dat in lijn is met de wens van de staatssecretaris. Vijlbief vindt namelijk dat het water dichtbij de oliebron opgeslagen moet worden.

Nieuw onderzoek

Onlangs bleek nogmaals hoe zeer de NAM gehecht is aan Twente. Het bedrijf is verplicht elke zes jaar te laten onderzoeken of injectie in lege gasvelden in Twente nog steeds de beste methode is om het productiewater uit Schoonebeek te verwerken. Vorige week werd bekend dat het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en het RIVM onafhankelijk van elkaar concluderen dat het door NAM aangeleverde rapport ‘onvoldoende is onderbouwd en uitgewerkt om de verschillende alternatieven voor de verwerking van productiewater te kunnen wegen’.
De NAM krijgt tot 1 maart 2023 om met een verbeterd onderzoek te komen. De NAM moet in die analyse naar de beste methode voor het verwerken van het water ook de impact van de waterinjectie-activiteiten op de omwonenden meenemen in de afweging.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.