Nieuws

Reuzenrad Enschede wordt afgebroken na technische storing

Reuzenrad valt stil in Enschede: dertig bezoekers zitten urenlang vast
Reuzenrad valt stil in Enschede: dertig bezoekers zitten urenlang vast © Dennis Bakker / News United
Het reuzenrad in het Volkspark in Enschede wordt zo snel mogelijk afgebroken. Het 'Smakenrad' viel gisteravond stil terwijl er nog mensen in zaten. De brandweer heeft mensen uit de gondels moeten bevrijden. Na ongeveer twee uur was iedereen uit de attractie.
Volgens 1Twente durven de initiatiefnemers niet verder met het reuzenrad waar mensen een hapje en drankje konden nemen terwijl ze genoten van het uitzicht. Vandaar de naam 'Smakenrad'.
Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor, maar sommige bezoekers waren wel bang. Eén van de inzittenden vertelde dat de gondel waarin zij met anderen zat knel kwam te zitten tussen de pilaren van het rad, waardoor het raam knapte. "Bij het omhoog gaan hoorde ik piepende banden", beschrijft ze. "En dus werden we weer terug gedraaid. Daarna zijn we nog twee keer omhoog en omlaag gegaan, waarbij het geluid bleef."
De bezoekster zag hoe hun gondel steeds meer van het wiel - dat ervoor zorgt dat de gondel draait - loopt. "Hierdoor paste onze gondel niet meer tussen de pilaren door. Wij zijn met onze gondel tegen de pilaren aan gebotst, waardoor ons raam knapte."

Zekerheid

Hoewel het volgens de initiatiefnemers om een kleine technische storing ging, wordt het rad toch afgebroken en gaat het terug naar de fabriek voor een uitgebreide test. "We willen 200 procent zeker weten dat dit niet opnieuw gebeurt. Iedereen die al had geboekt krijgt het geld teruggestort", aldus de uitbater tegen een verslaggever van 1Twente.
Het reuzenrad opende op 13 december. Het 70 meter hoge rad zou nog tot 8 januari draaien. Het is niet bekend wanneer het reuzenrad terugkomt naar Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.