Nieuws

'Zwaargewonde gaat te vaak naar het verkeerde ziekenhuis'

Een traumahelikopter landt bij een ongeluk
Een traumahelikopter landt bij een ongeluk © Dennis Nengerman / News United
Wie zwaargewond raakt bij een ongeluk, komt nog te vaak in het verkeerde ziekenhuis terecht. Patiënten met meerdere ernstige verwondingen, zoals hersenletsel, orgaanschade en botbreuken zijn het beste af in één van de elf gespecialiseerde traumacentra, zoals Isala in Zwolle of MST in Enschede. Toch belandt bijna een derde in een regionaal ziekenhuis. Dat meldt Trouw.
Het gaat volgens de krant om de categorie met de ernstigste verwondingen. Dat zijn zo’n 4.800 patiënten per jaar, slechts een fractie van de 1,7 miljoen patiënten die op een spoedeisende hulp worden behandeld. Eigenlijk moeten negen van de tien patiënten met zulk ernstig letsel geholpen worden in een traumacentrum.

Plan

Minister Kuipers van Volksgezondheid wil meer werk maken van dat streven. Uiterlijk in maart moeten de ziekenhuizen in alle regio’s een plan hebben om eraan te voldoen. Vanaf 2024 wil Kuipers optreden tegen regio’s die de norm niet halen. De afgelopen jaren is er weinig vooruitgang geboekt, blijkt uit cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Al vijf jaar lang worden slechts zeven op de tien ernstig gewonden naar een traumacentrum gebracht. Vorig jaar waren dat er zelfs iets minder. Vooral Noord-Nederland, Brabant en Noord-Holland/Flevoland blijven achter.

Overijssel

De Overijsselse ziekenhuizen Isala in Zwolle en MST in Enschede scoren in vergelijking met andere traumacentra nog vrij goed, Enschede kan zelfs de beste cijfers overleggen.
In Overijssel gaat 85 procent van de ernstig gewonde patiënten naar het MST, zou moeten daar ook naar toe. Voor Isala is dat percentage 70 procent. De norm is 90 procent.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.