nieuws

Universiteit Twente sleutelt aan formule voor spectaculaire achtbanen

Achtbanen gaan steeds sneller, maar wat doet dat met de veiligheidsrisico's en de krachten op het menselijk lichaam? Jurnan Schilder van de Universiteit Twente (UT) sleutelt aan een formule om achtbanen nog spannender te maken. "Het kan nóg harder, sneller en veiliger."
De snelste achtbaan van dit moment haalt maar liefst 240 kilometer per uur staat in Abu Dhabi. Maar volgens Schilder kan het nog harder. "Wereldwijd worden er nu veiligheidsrisico's ingecalculeerd, maar als we de formule nauwkeuriger maken, dan kan het nog beter." Schilder onderzoekt het verbeteren van de achtbanen op krachten en trillingen en zoekt de balans van comfort en veiligheid op.

Fascinatie

De wetenschapper is al van jongs af aan gefascineerd door achtbanen. "Ik had hoogtevrees, maar dat heb ik overwonnen. Ik wilde mijn eigen achtbaan maken, maar dat plan staat nog altijd in de koelkast. Maar door de formule te verbeter, werk ik in feite ook aan de achtbaan van de toekomst", aldus de docent werktuigbouwkunde in Overijssel Vandaag.
Zelf heeft hij in honderden rollercoasters gezeten in tientallen attractieparken. "Ik ben op een gegeven moment gestopt met tellen." Sindsdien is hij bezig met loopings, kurkentrekkers en airtime - het zogeheten zweefgevoel.
Morgen geeft Schilder een lezing over de achtbaan van de toekomst. Vanaf half acht 's avonds is iedereen welkom in het Vrijhof Cultuurcentrum.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.