Onderzoeksraad voor Veiligheid: binnen enkele weken rapport monstertruckdrama Haaksbergen

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid komt binnen nu en enkele weken met het rapport over het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen. Eind september vorig jaar kwam bij een stunt in het centrum van Haaksbergen de monstertruck in het publiek terecht. Daarbij vielen drie dodelijke slachtoffers, 28 mensen raakten gewond.

Het rapport ligt nu ter inzage bij alle betrokkenen, onder wie de organisator van de stuntshow en de gemeente Haaksbergen. Zij krijgen de kans op het rapport te reageren en feitelijke onjuistheden te vermelden. De Onderzoeksraad verwerkt daarna de reacties en bekijkt of er daadwerkelijk iets aan het rapport gewijzigd moet worden. Binnen enkele weken wordt het rapport gepubliceerd, zo laat een woordvoerder van de Onderzoeksraad weten.

Onderzoek naar risico's evenement

De Onderzoeksraad heeft onderzocht hoe de risico's van het evenement in Haaksbergen door de verschillende betrokken partijen zijn gewogen. Ook is gekeken welke maatregelen zijn genomen om gevaren te beheersen. Het onderzoek richt zich niet op de schuldvraag, maar op de lessen die uit het ongeluk zijn te trekken.

Naast het onderzoek van de Onderzoeksraad is het Openbaar Ministerie bezig met een strafrechtelijk onderzoek. Dat onderzoek loopt nog. Ook zal de rechtbank zich eind juli buigen over de vergunning die de gemeente Haaksbergen heeft afgegeven voor het evenement. Tientallen slachtoffers van het drama maakten bezwaar tegen de verleende vergunning. Die bezwaren werden in eerste instantie meteen door de gemeente afgewezen, maar de commissie bezwaarschriften stelde de bezwaarmakers grotendeels in het gelijk. Toch handhaafde de gemeente de vergunning. Letselschadespecialist Yme Drost is namens twintig slachtoffers in hoger beroep gegaan tegen die beslissing. Vrijdag 24 juli wordt de zaak in de rechtbank in Zwolle besproken.

 

Bekijk ook het dossier 'Monstertruckdrama Haaksbergen'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Reageren