Nieuws

Reizen met bus en trein wordt duurder: Keolis verhoogt prijzen

Een trein van Keolis Blauwnet vertrekt van het station in Almelo
Een trein van Keolis Blauwnet vertrekt van het station in Almelo © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media
Een busrit of treinreis door Overijssel wordt duurder. Keolis verhoogt de prijzen met ruim zeven procent. Per kilometer betaal je - zonder abonnement - gemiddeld zeven cent meer.
Een ritje met de intercity van Zwolle naar Enschede kost nu nog 13,89 euro. Straks wordt dat 14,86 euro. Ook de abonnementen worden duurder. Zo betaal je nu nog 280 euro voor een 'Altijd Voordeel abonnement', volgend jaar is dat 300 euro.
Keolis voert de verhoging door omdat de kosten stijgen. "Helaas is Blauwnet door de enorm gestegen brandstofprijzen en kosten genoodzaakt dit jaar deze de landelijke index te volgen."

"Schaf btw af"

Dat Keolis het reizen ook wat duur vindt worden, blijkt uit een oproep aan het Rijk op om de btw op reizen in het openbaar vervoer af te schaffen. De regionale vervoerders en reizigersorganisatie Rover riepen al eerder het Rijk op om het landelijke btw-tarief te verlagen van 9 naar 0 procent. Dit om het OV betaalbaar en bereikbaar te houden.
Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), dat namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek doet naar het afschaffen van de btw op OV-kaartjes, komt naar verwachting dit najaar met de uitkomst van het onderzoek.
De NS liet eerder al weten de prijzen van een treinkaartje gemiddeld met zo'n 4,3 procent te verhogen. Losse reizen stijgen met 5,5 procent. Arriva, rijdend op de treinverbinding Almelo-Mariënberg, verhoogt de tarieven met 7,2 procent.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.