Nieuws

Kampioenschap Midwinterhoornblazen: "Je hebt maar een minuut om te schitteren"

Een van de jongste deelnemers
Een van de jongste deelnemers © RTV Oost
Midwinterhoorn blazen, een traditie in Overijssel. Tussen de eerste zondag van de advent en Driekoningen mogen de midwinterhoorns weer uit de opslag en wordt er volop geblazen. In Collendoorn werd dit op 28 december groots gevierd met een kampioenschap midwinterhoornblazen.
Jonge mensen trekt de traditie niet echt in Collendoorn. Hans Menzo van Stichting Midwinterhoornblazers Hardenberg: “Er doen ongeveer vijftig mensen mee, daarvan doen er vijf mee met de jongerencompetitie.” De deelnemers komen niet alleen uit Hardenberg, “We organiseren het met de vereniging uit Zuidwolde en Dalfsen. Er doen mensen mee uit Drenthe, Groningen, Gelderland, Twente en natuurlijk Salland.”

Roeping

De bedoeling is dat de blazers hun roep blazen, iedereen op z'n eigen manier. “Je roep mag je zelf uitkiezen. Hardenberg heeft bijvoorbeeld een eigen roep, Twente ook. Maar er is er ook een uit bijvoorbeeld Gramsbergen en een uit Dedemsvaart", legt Menzo uit. Vervolgens beoordeelt de jury, bestaande uit vier juryleden, wie het beste heeft gespeeld.
Het kampioenschap midwinterhoornblazen in Collendoorn
Wat het zo mooi maakt? Menzo geniet van het samenzijn met de blazers. “Iedereen heeft dezelfde hobby, je hebt dan toch een band met elkaar.” Zelf doet Menzo ook mee. “Je hebt maar een minuutje om te schitteren. Sommigen vinden het niet spannend, maar ik wel. Maar goed, mijn midwinterhoorn is net kapot gegaan, dus dat is even afwachten hoe dat gaat…”

Hoe blaas je op de midwinterhoorn?

Dit jaar vond het gebeuren plaats bij Kringgroep DWO in Collendoorn, op een afgelegen locatie ''Zodat de buren er geen last van hebben'', aldus de voorzitter. De afgelopen twee jaar heeft het evenement niet plaats kunnen vinden door corona. Alle midwinterhoornblaasgroepen langs de grensstreek werden hiervoor uitgenodigd.
De midwinterhoorn heeft geen kleppen of gaatjes, die invloed hebben op de tonen. De toon blaas je met lipspanning. Die spanning kun je verhogen, of verlagen. De tonen moeten vloeiend van de ene naar de volgende toon over te lopen. Het is niet de bedoeling ze los, stotend van elkaar, te blazen. Het schijnt dat dagelijks een kwartiertje oefenen de beste manier is om het te leren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.