Nieuws

Oekraïense vluchtelingen in Overijssel over hun jaar: "We hebben maar één wens”

Valentyna Lesnova, Mariia Bolduieva en Nataliia Nosko
Valentyna Lesnova, Mariia Bolduieva en Nataliia Nosko © RTV Oost / Teun van der Velden
"Het was het jaar waarin ik mijn hele leven in één koffer moest stoppen." Het is een uitspraak van vluchteling Valentyna Lesnova in Zenderen en vat het verhaal van vele Oekraïners samen. Zij vluchtte samen met 95.000 landgenoten naar Nederland. De oorlog zette hun leven op de kop.
Vijf vragen aan drie gevluchte Oekraïeners: Valentyna Lesnova, Mariia Bolduieva en Nataliia Nosko. Ze wonen samen in De Zwanenhof in Zenderen.

Hoe beleefde je 2022?

Valentyna (58): "Het was het jaar waarin ik mijn hele leven in één koffer moest stoppen. Ik moest opnieuw beginnen met mijn leven op een nieuwe plek. Dat is lastig. Maar ik ben blij dat mijn dochter en kleinkinderen hier ook zijn. Toch is de andere kant dat mijn zoon hier niet is. Het is onmogelijk voor hem om te komen."
Mariia (23): "Het was heel moeilijk voor mij en mijn familie. Ik vind het nog steeds lastig om het er over te hebben. Je verhuist naar een ander land en je laat alles achter in Oekraïne. Maar ik ben heel dankbaar voor alle Nederlanders. Ze helpen ons overal mee. Met het aanpassen aan het land, maar ook met alle vragen die we hebben."
Nataliia (45): "Dit jaar was moeilijk. Fysiek, mentaal, in alle opzichten. Het bracht veel verdriet en tranen, maar ik blijf zoeken naar het positieve. Ik droomde ervan om mijn kinderen andere landen in Europa te laten zien. Dat is gelukt. Ik verbeter mijn Engels nog elke dag. En ik heb kerst kunnen vieren met mijn kinderen, hier in Nederland. Natuurlijk, veel wensen zijn niet uitgekomen, maar het leven gaat door."
In de kapel van de Zwanenhof in Zenderen blikken de drie Oekraïeners terug en vooruit:
Oekraïense vluchtelingen in Overijssel over hun 2022

Hoe zijn de eerste maanden in Nederland?

Valentyna: "Nederland was niet nieuw voor mij. Drie jaar geleden ben ik hier op vakantie geweest en verliefd geworden op het land. Nederland past bij mij omdat de mensen hier ruimdenkend zijn. Iedereen is erg aardig en we worden hartelijk ontvangen."
Valentyna Lesnova
Valentyna Lesnova © RTV Oost / Teun van der Velden
Mariia: "Ik ben hier nu tien maanden en we krijgen veel steun van de Nederlanders. Dat is erg belangrijk voor ons. We hebben veel vrienden gemaakt en het voelt hier (De Zwanenhof, red.) als één grote familie. Ik heb ondertussen beter Engels leren spreken en ik start in januari met lessen Nederlands. Ik zou eigenlijk alle Nederlanders willen bedanken. De plek waar we wonen is fantastisch en het voelt vertrouwd om in Nederland te wonen."
Nataliia: "Ik ben erg dankbaar voor hoe we opgevangen worden. Toch wil ik, sinds ik vertrok uit Oekraïne, uiteindelijk terug naar huis. Ik heb dat gevoel elke maand, elke dag. Dat blijft lastig. Ondertussen probeer ik de Oekraïense cultuur over te brengen in Nederland en wil ik Oekraïne steunen op de momenten dat het kan."

Hoe heb je oud & nieuw gevierd?

Valentyna: "Samen met mijn dochter, kleindochters en het gezin van mijn broer. Ik heb veel familieleden hier in Nederland dus hoefde het niet alleen te vieren. Normaalgesproken vierde ik de jaarwisseling in Oekraïne ook met mijn familie. Niet in grote groepen, maar gewoon intiem."
Mariia: "Het was lastig. Natuurlijk moeten we blij zijn tijdens de jaarwisseling. Maar gedurende de dag moest ik continu denken aan mijn vader die nog in Oekraïne is. Gelukkig konden we videobellen en kon ik hem spreken. We hebben de jaarwisseling vredevol gevierd."
Mariia Bolduieva
Mariia Bolduieva © RTV Oost / Teun van der Velden
Nataliia: "Ik heb het met mijn zoon en dochter hier gevierd. De rest van de familie woont nog in Oekraïne. Het voelt natuurlijk anders dan afgelopen jaren."

Wat wens je voor 2023?

Valentyna: "Ik geloof dat 2023 ons vrede en een overwinning zal brengen."
Mariia: "We hebben dit jaar leren beseffen wat we allemaal hebben in het leven. En dat we dat moet koesteren. Ik hoop dat alle Europeanen zien dat Oekraïners ontzettend sterk zijn, we hebben veel hoop en vertrouwen. We willen allemaal maar één ding: vrede. Dat de oorlog stopt."
Nataliia: "Daar sluit ik mij natuurlijk bij aan. We willen een overwinning voor Oekraïne."
Nataliia Nosko
Nataliia Nosko © RTV Oost / Teun van der Velden

Tot slot, hoe bevallen de oliebollen?

Valentyna: "Ze lijken heel erg op Oekraïense Pampushki's. Dat is traditioneel eten dat we altijd met kerst eten. Ik vind ze lekker."
Mariia: "Samen met mijn familie ben ik naar een bakker gegaan en hebben we ze geproefd. Ze zijn echt heerlijk!"
Nataliia: "Heel lekker!"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.