Nieuws

Opwarmen met een gratis kop kofie, dat is Heat and Eat in Zwolle

Als thuis de verwarming uitstaat en het geld is op, dan kun je voor wat warmte en een kop koffie voortaan terecht bij Sams Coffee in Zwolle. Het is de eerste horecazaak in Overijssel die is aangesloten bij het landelijke initiatief Heat and Eat. Afrekenen hoeft niet, je koffie is vooraf al betaald door sponsors.
"Kijk, bijna 240 donaties voor koffie. En dat in twee dagen tijd, dat is fantastisch!" Met een dubbele espresso zit Matthijs Nieuwenhuis achter de laptop bij Sam's Coffee in Zwolle. Hij heeft ervoor gezorgd dat het initiatief Heat and Eat nu ook in Zwolle te vinden is: "Ik vind het ongelooflijk dat mensen thuis in de kou zitten, dat ze de deur niet meer uit komen en geïsoleerd raken, omdat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen."

Sociale ondernemer

"Ik kende Heat and Eat al uit de Randstad en ik dacht 'waarom is dat er nog niet in Overijssel?'"
Matthijs legde contact met Sam Haqparast, eigenaar van Sam's Coffee in Zwolle: "Ik probeer als ondernemer de koffiehandel eerlijker te maken en zo te zorgen dat de koffieboeren een goed inkomen hebben. Maar dat geldt ook hier: een gekke vreemde tijd waarin mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Daarom doe ik graag mee, om ook hier voor mensen te zorgen."
Sam Haqparast
Sam Haqparast © RTV Oost
Matthijs en Sam vonden elkaar en zo is Sam's Coffee nu de eerste plek in Overijssel met het Heat and Eat concept. "Ik hoop dat dit een voorbeeld is voor andere steden in Overijssel", vertelt Matthijs. "Dit kan net zo goed in steden als Enschede of Hardenberg. Ook andere horecagelegenheden in Zwolle zouden mee kunnen doen."
Het is heel subtiel, je hoeft niet groots te verkondigen bij de kassa dat je geen geld hebt
Matthijs Nieuwenhuis, Heat and Eat Zwolle

Laagdrempelig

Het systeem van Heat and Eat is simpel: via de website van Heat and Eat of in een deelnemend café kan je geld voor een kop koffie doneren. Bij de kassa in Sam's Coffee ligt een stapeltje vouchers klaar: "Je kunt gewoon een kaartje pakken, en zeggen 'Ik betaal hiermee'. Je hoeft niet je lege portemonnee of negatieve banksaldo te laten zien", vertelt Sam. "Je hoeft je niet te schamen of te generen, de koffie is al voor jou vooruit betaald, ook als je met het hele gezin komt."
Matthijs Nieuwenhuis, initiatiefnemer Heat and Eat Zwolle
Matthijs Nieuwenhuis, initiatiefnemer Heat and Eat Zwolle © RTV Oost
"Het gaat in goed vertrouwen", weet Matthijs. "In andere plaatsen gaat dat ook goed, er wordt niet snel misbruik van gemaakt. Het is ook heel subtiel, je hoeft niet groot te verkondigen dat je geen geld hebt en dat je toch graag even wilt opwarmen op een gezellige plek met een kop koffie."

Nu nog gebruikers

Het initiatief slaat aan in Zwolle, het loopt storm op de site van Heat and Eat. Maar tot nu toe alleen met donateurs: "Mensen moeten er even aan wennen, het is ook nog heel nieuw", vertelt Matthijs. "Via onder meer LinkedIn is het bericht wel flink verspreid, en dat heeft dus al veel donateurs opgeleverd. Maar nu moet het nog verder bekend worden in de stad. Ik hoop echt dat mensen die hier behoefte aan hebben het ook weten te vinden, het is er niet voor niks."
Opwarmen met gratis koffie in Zwolle

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.