Nieuws

Bekende uilenboom omgehakt op landgoed Windesheim

bosuil in omgehakte boom
bosuil in omgehakte boom © Jorrit Zondervan
Op Landgoed Windesheim is een favoriete rustplek van de bosuil verdwenen. De boom waar het holletje in zat, stond langs het pad en was volgens rentmeester Teun Schoolkate een gevaar voor wandelaars. Maar vogelaar Johan van den Akker uit Zwolle ging namens meerdere vogelaars verhaal halen.
Het was misschien wel de bekendste plek van Nederland waar je eenvoudig een bosuil kon zien of fotograferen. "De vierde boom naast vanaf de bocht," zegt een wandelaar die dagelijks langs de plek loopt. "Ik keek hier altijd even naar boven om te zien of hij er zat. En opeens was de boom weg!" En ook de lokale vogelaars waren geschrokken dat de uilenboom op de grond lag. Ze postten het op twitter en tientallen reacties volgden.
Uilenboom omgehakt

Wet Natuurbescherming

Een boom omkappen, dat mag niet zomaar in Nederland. Wanneer er het een rustplek of een nestplek van een vogel is, moet het volgens de Wet Natuurbescherming, artikel 3.1 beschermd worden. "Of het een nest was, kan ik niet beoordelen," zegt vogelaar Johan van den Akker. "Ik heb er nooit jongen in gezien." Hij is namens de boze vogelaars het gesprek aangegaan met de nieuwe rentmeester van het landgoed. "Maar dat de uil daar heel veel zat, kun je eenvoudig zien in de waarnemingslijsten die er zijn." Er staan letterlijk honderden foto's van de uil in deze specifieke boom."

Veiligheid

Rentmeester Schoolkate vertelt telefonisch dat hij niet wist dat er een uil zat. "Er is door een ecoloog onderzoek gedaan voordat de boom is omgekapt en er is geconcludeerd dat er geen uil in de boom zat. En veiligheid voor de mens staat bij ons voorop. Er zijn op dit landgoed, dat overigens privéterrein is, nog meer bomen die een gevaar kunnen opleveren voor de wandelaars. Om daar de natuur meer ruimte te geven, hebben we besloten dat pad af te sluiten met een grote stapel takken en kunnen de bomen zonder gevaar voor wandelaars langzaam omvallen."

Oplossing

Van den Akker is blij dat hij het gesprek is aangegaan. "We hebben afgesproken dat ik, samen met andere vrijwilligers die het bos goed kennen, een inventarisatie maken van planten en dieren die op het landgoed leven. Door ze op een kaart aan te geven, kan de rentmeester zien waar hij misschien op een andere manier de veiligheid in acht kan nemen." De rentmeester is blij met deze samenwerking. "Als ik had geweten dat die boom voor de uil zo belangrijk was, hadden we een andere veiligheidsmaatregel genomen."

Onwetendheid

Volgens Van den Akker is het vaak onwetendheid wat een probleem veroorzaakt voor heel veel dieren. "Mensen weten niet waar vogels in hun eigen tuin nestelen, ze weten niet waar in het bos de dieren zitten. En dat is juist voor de natuur zo belangrijk."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.