Schoon slib in verontreinigde waterzuivering Raalte lijkt te werken

Het zuiveringsproces in de vervuilde rioolwaterzuivering in Raalte herstelt zich langzaam. Dat blijkt uit onderzoek van waterschap Groot Salland.

Afgelopen maandag werd schoon slib aan de waterzuivering toegevoegd om de verontreiniging van een illegale lozing van ammonium op te ruimen en dat lijkt te werken. Het waterschap is voorzichtig optimistisch dat het schone slib zijn werk doet, maar durft nog niet te zeggen wanneer alle problemen zijn verholpen.

Enkele weken geleden werd bij Heeten ammonium geloosd in het riool. Sindsdien werkt de rioolwaterzuivering in Raalte niet goed. Na de lozing is het riool bij Heeten leeggepompt. Daarna stabiliseerde de situatie bij de waterzuivering in Raalte.

Onderzoek naar illegale lozingen

Het waterschap gaat met de gemeente Raalte intensief zoeken naar illegale lozingen in het riool. Er is een patroon in de lozingen ontdekt. In veel gevallen wordt aan het einde van de werkweek bedrijfspanden- en terreinen schoongemaakt. Daarbij worden middelen gebruikt die op de zaterdag in het rioolwater zijn terug te vinden.

275.000 liter afvalwater per uur

Bij het rioolwaterzuiveringsstation in Raalte komt per uur 275.000 liter afvalwater binnen van bedrijven en huishoudens in Raalte, Heeten, Nieuw Heeten, Mariënheem, Broekland, Haarle, Lemelerveld en Luttenberg.

Deel dit artikel:

Reageren