Nieuws

Failliete zorgaanbieder Aramzorg droeg geen pensioenpremies af

Zorgaanbieder Aramzorg droeg geen pensioenpremies af, wat leidde tot een faillissement
Zorgaanbieder Aramzorg droeg geen pensioenpremies af, wat leidde tot een faillissement © RTV Oost
Het failliete zorgbureau Aramzorg heeft over een langere periode geen pensioenpremies afgedragen. Dat blijkt uit het eerste verslag van curator Carl Luttikhuis. Het exacte bedrag is nog niet bekend, maar het pensioenfonds heeft "een aanzienlijke vordering" op de zorgaanbieder uit Enschede. Het was het pensioenfonds dat uiteindelijk het faillissement aanvroeg.
Aramzorg - dat in november op de fles ging - hield zich aanvankelijk bezig met dagopvang, maar verleende later zorg aan particuliere cliënten op basis van PGB-budgetten. De zorgaanbieder begon in 2017 als dochterbedrijf van Ultrazorg, dat echter al in het voorjaar van 2020 werd opgedoekt. De directeur-bestuurder zou deze overkoepelende bv hebben opgeheven op advies van zijn boekhouder.

Eenmansbedrijf

Was er volgens het openbare failissementsverslag van curator Carl Luttikhuis in januari 2021 nog sprake van twee werknemers, nadat zij van het toneel verdwenen runde de directeur-bestuurder van Aramzorg het bedrijf nog in zijn eentje.
Uit het verslag van de curator blijkt dat Aramzorg feitelijk nog maar aan één cliënt zorg verleende. Daarvoor ontving het een vergoeding van zorgverzekeraar Menzis.
De problemen begonnen toen Menzis het PGB voor die ene cliënt introk.
Om te checken of het zorggeld goed werd besteed, wilde Menzis niet alleen de administratie van Aramzorg controleren maar ook huisbezoeken brengen aan de overgebleven cliënt. Omdat echter zowel de cliënt als diens begeleider zich niet aan afspraken hielden, bleek deze controle onmogelijk. Voor Menzis aanleiding de PGB stop te zetten, waarop alle inkomsten wegvielen.

Pensioenpremies

Uiteindelijk vroeg het pensioenfonds het faillissement aan. Dit omdat Aramzorg over een langere periode geen zorgpremies had afgedragen. Hoewel de exacte hoogte van het bedrag nog niet bekend is, schrijft de curator dat het gaat om "een aanzienlijke vordering".

Boekhouding niet compleet

Inmiddels heeft de directeur-bestuurder de boekhouding aan de curator overhandigd. Bij een eerste studie zijn er geen onrechtmatigheden geconstateerd, maar omdat de administratie niet compleet was, heeft de curator de ontbrekende stukken opgevraagd. Daarbij is de directeur-bestuurder gewezen op de eventuele gevolgen wanneer hij niet met de administratie over de brug komt.
Het niet voldoen aan de zogeheten boekhoudplicht kan voor een curator namelijk reden zijn om het financieel tekort in het bankroet op een bestuurder persoonlijk te verhalen.
Curator Luttikhuis vindt het nu echter nog veel te vroeg om daar uitspraken over te doen: "Ik heb een aantal vragen aan de directeur-bestuurder, maar het kan uiteraard dat hij met een goed verhaal komt."
Verder blijkt uit het faillissementsverslag dat Aramzorg sinds de oprichting in 2017 nooit jaarrekeningen heeft gedeponeerd. Hoewel dit wettelijk gezien een overtreding is, is het volgens de curator niet uitzonderlijk dat een bedrijf verzuimt de jaarrekeningen te deponeren.

Schuldenlast

De totale schuldenlast van Aramzorg is nog onbekend. Tot nog toe heeft zich alleen nog maar de fiscus gemeld als crediteur en claimt nog ruim 86.000 euro tegoed te hebben. Het pensioenfonds en het UWV moeten hun vordering nog bij de curator indienen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.