nieuws

Livio geschrokken van kritiek: "Dachten dat we juist goed bezig waren"

"Wij waren juist in de veronderstelling dat we als werkgever goed bezig waren." Dat zegt manager PNO Heinz Reinink van zorginstelling Livio in reactie op de kritiek die de organisatie krijgt. Reinink is verrast door de kritiek van vakbond FNV.
Livio schrapt een flink aantal banen. Naar eigen zeggen wordt de organisatie daartoe gedwongen door de bezuinigingen in de zorg. Sommige medewerkers krijgen van Livio de kans om in plaats van ontslag een tweejarig contract te tekenen. Voorwaarde is wel dat ze zich dan laten bijscholen tot een hoger niveau.

'Wurgcontracten'

Het is tekenen of wegwezen, zegt vakbondsbestuurster Marian Beldsnijder van FNV. De bond noemt de constructie van Livio 'wurgcontracten'. Veel medewerkers voelen zich aan de kant gezet. De bond heeft acties aangekondigd.
Livio snapt de emoties bij werknemers die op straat komen te staan. Reinink: "Helaas hebben we te maken met budgetkortingen. Het is natuurlijk een hard gelag, vaak werken mensen al heel lang bij ons. Ze doen dat met hart en ziel. En opeens krijg je te horen: je baan komt te vervallen."

Goed alternatief

Dat de vakbond vervolgens Livio slecht werkgeverschap verwijt, is volgens woordvoerder Reinink onterecht. De 'wurgcontracten', waar de vakbond over spreekt, zijn volgens Livio juist een goed alternatief voor medewerkers die anders op straat zouden komen te staan.
"Normaal gesproken voorziet een sociaal plan in twee keuze mogelijkheden. Dat is met een premie vertrekken of begeleid worden naar ander werk. En we hebben er nu een derde optie naast gezet in absolute overtuiging dat dat juist getuigt van goed werkgeversschap."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.