Nieuws

Deventenaar moet huis uit vanwege illegale prostitutie in huurwoning

Flatwoning aan de Achterberggaarde in Deventer
Flatwoning aan de Achterberggaarde in Deventer © Google Streetview, foto ter illustratie
Een 30-jarige inwoner van Deventer moet voor 1 april zijn huurhuis uit, omdat hij de woning zou gebruiken voor illegale prostitutie. Woningstichting Ieder1 uit Deventer had een kort geding aangespannen om de man het huis uit te krijgen. Na bijna twee uur praten besloten de partijen alsnog te schikken. De Deventenaar hield vol dat hij niks wist van prostitutie. Toch ging hij akkoord met de schikking, omdat hij niet meer in die buurt wil wonen.
Gaat het om een pooier die willens en wetens sekswerkers liet opereren vanuit zijn flat, of is hij een naïeve man die slachtoffer is geworden van zijn eigen goedheid? Die vraag stond vandaag centraal voor de kantonrechter in Zwolle. In een flat aan de Achterberggaarde deed de politie op 13 oktober een inval. Een prostituee was op dat moment in het huis en had via een sekssite een afspraak met een klant gemaakt.

Zero tolerance

Woningstichting Ieder1 hanteert een 'zero tolerance' beleid als het gaat om drugshandel en prostitutie in huurwoningen. De bewoner krijgt in zo'n geval geen waarschuwing meer, maar wordt gesommeerd zo snel mogelijk de huur op te zeggen. De bewoner vond dat onterecht omdat hij zelf helemaal geen weet zou hebben van de prostitutie.
De bewoner lag tijdens de inval te slapen, vertelde hij aan de rechter: 'Ik had oordoppen in en een oogmasker op, en ineens staat het huis vol politie. Ik wist echt nergens van. Ik word gestraft terwijl ik alleen maar iemand in nood wou helpen. Ik voel me door die vrouw ook bedrogen dat ze dat in mijn huis deed, terwijl ik juist wilde helpen."

"Twee katten en een urn"

De man woont al sinds zijn geboorte in dezefde flat. Nadat zijn moeder overleed nam hij in 2015 het huurcontract over. Zijn advocaat benadrukte voor de rechter dat een uithuiszetting grote gevolgen heeft: "Deze man heeft niemand meer, geen familie waar hij heen kan. Dan staat hij op straat met zijn twee katten en de urn van zijn moeder. En als hij op de zwarte lijst staat krijgt hij ook geen ander huis en wordt hij dakloos."
De rechter vroeg zich nog af waarom Ieder1 niet eerst een waarschuwing geeft aan bewoners die de fout in gaan, al dan niet bewust. Maar de woonconsulent van Ieder1 gaf aan dat het beleid de laatste jaren is aangescherpt: "Het is voor veel mensen niet prettig wonen daar, er is veel overlast door drugshandel en prostitutie en daarom pakken wij nu snel door. Iedereen weet dat illegale prostitutie verboden is en het staat ook in de huurovereenkomst."

Schikking

Na bijna twee uur waarin de partijen niet tot elkaar kwamen stelde de rechter voor toch te kijken of een schikking mogelijk was. Met tegenzin ging de huurder akkoord. Hij vertrekt vóór 1 april uit het huis. Dan heeft hij nog even tijd om wat anders te zoeken. Maar hij moet wel de proceskosten betalen van 750 euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.