Nieuws

Koninklijke Hondenbescherming bouwt luxe opvang: "Elke hond heeft eigen woonkamer"

Gina van Elburg van Koninklijke Hondenbescherming heeft een rondleiding over het terrein waar de opvang gaat komen
Gina van Elburg van Koninklijke Hondenbescherming heeft een rondleiding over het terrein waar de opvang gaat komen © RTV Oost
De Koninklijke Hondenbescherming begint in Den Ham binnenkort met de bouw van een echt droomverblijf voor verwaarloosde en kwetsbaren honden. Er zijn grootse plannen voor het terrein waar vroeger dierenpension De Crull gehuisvest was. "Ik zie het al helemaal voor me en ik kan ook niet wachten tot alles gerealiseerd is," vertelt Gina van Elburg, locatiecoördinator van de Koninklijke Hondenbescherming, enthousiast. "We zien deze plek als een unieke kans om heel veel honden te gaan helpen."

Asbest verwijderen

De locatie is sinds drie jaar in handen van de Koninklijke Hondenbescherming. "We zijn hier bezig met een heel uniek opvangcentrum waarbij we oude en verwaarloosde honden gaan opvangen." Tijdens een ronde door de schuren is nog duidelijk te zien dat hier eerder honden hebben gezeten. "Zoals je kunt zien hadden de honden hier een hele kleine ruimte," wijst Gina. "Ze zaten dicht op elkaar op een betonnen vloer. Dit is dus niet zoals wij het zullen gaan doen."
Tijdens de ronde over het terrein is snel duidelijk dat er nog veel moet gebeuren. "De betonblokken staan al klaar," laat Gina zien. "We gaan eerst een oude loods verbouwen. Daarnaast moet van alle oude panden het asbest verwijderd worden. Vervolgens worden deze panden verbouwd. Er komt ruimte voor een quarantaineplek, een dierenarts, een hondentrimsalon en een educatiecentrum."
Koninklijke Hondenbescherming bouwt luxe opvang: "Elke hond heeft eigen woonkamer"

Idee uit Engeland

Bij het terrein hoort ook een weiland en een flink stuk bos. "We kunnen hier verschillende soorten uitlaatweides gaan maken. We gaan ook kijken welke ondergrond voor welke hond prettig is. Door het bos kunnen bezoekers straks een eindje met de honden gaan wandelen. Zo kunnen ze rustig kijken of er een klik is tussen de hond en de nieuwe eigenaar."
De Koninklijke Hondenbescherming bestaat al 110 jaar en het is voor het eerst dat er een eigen opvangcentrum wordt gerealiseerd. "We werkten altijd samen met andere opvangmogelijkheden, maar we gaan het nu totaal anders doen." De honden worden op een unieke manier opgevangen. "We hebben het idee overgenomen van Dogs Trust uit Cardiff, Engeland. Zij vangen honden op op een vriendelijke manier. Je ziet bij hun geen kennels met spijlen en panelen waar honden tegen elkaar liggen te gillen, te blaffen en te huilen," vertelt Gina van Elburg. "Daar is het allemaal prikkelarm georganiseerd met veel meer respect voor de honden zelf. Dat gaan wij hier ook doen."
Er zijn grootse plannen voor het terrein waar vroeger dierenpension De Crull gehuisvest was
Er zijn grootse plannen voor het terrein waar vroeger dierenpension De Crull gehuisvest was © RTV Oost

Eigen tuintje

De honden komen niets tekort in de toekomstige opvang van de Koninklijke Hondenbescherming. "We richten ons in eerst instantie op 32 kamers, waar 32 honden een plek kunnen krijgen. Maar we houden ook rekening met honden die liever bij een andere hond zitten. De honden krijgen een eigen woonkamer met een bankje, een mand en knuffels," beschrijft Gina. "Er is een deurtje om naar buiten te gaan naar hun eigen tuintje waar ze hun behoefte kunnen doen. Je zou kunnen zeggen dat ze hun eigen appartement krijgen, maar we noemen het vaak een woonkamer."
Aanstaande dinsdag 10 januari wordt het eerste startsein voor de nieuwbouw gegeven. "Daar maken we een leuke happening van en vanaf dat moment gaat de bouw volledig van start. Medio 2023 hopen we de eerste honden te kunnen gaan opvangen," voorspelt Gina van Elburg.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.