Nieuws

'Kwartetmoordenaar' Denis A. klapt uit de school en vertelt tot in detail over viervoudige moord

Vader Camil en zijn twee zonen Dejan (links) en Denis. Die laatste heeft nu uit de school geklapt en tot in detail verteld over de 'kwartetmoord'.
Vader Camil en zijn twee zonen Dejan (links) en Denis. Die laatste heeft nu uit de school geklapt en tot in detail verteld over de 'kwartetmoord'. © Petra Urban
Eén van drie gezinsleden die zijn veroordeeld voor de viervoudige moord in Enschede heeft het stilzwijgen doorbroken en tot in detail verteld hoe de 'kwartetmoord' in z'n werk is gegaan. Daarbij doet hij uit de doeken hoe en in welke volgorde zijn vader en oudere broer de slachtoffers hebben doodgeschoten. Daarbij zou zijn afgelopen zomer overleden vader Camil hebben gefungeerd als de stuwende motor achter de 'kwartetmoord'.
Het is jongste zoon Denis die nu met zijn verhaal over de brug komt. Dat doet hij in aanloop naar het hoger beroep dat komende donderdag voor het gerechtshof in Arnhem wordt voortgezet.
Bronnen uit zijn directe omgeving hebben het relaas gedeeld met RTV Oost. Met Denis' verklaring krijgen de nabestaanden jaren na dato alsnog antwoord op tal van vragen rond het spraakmakende misdrijf.
Politie en justitie willen niet reageren, maar lijken nog niet op de hoogte van Denis' verklaring.

Afschuwelijk

Bij de viervoudige moord, op 13 november 2018, werden in een Enschedese growshop op klaarlichte dag vier mannen van dichtbij doodgeschoten. Op basis van een waslijst aan bewijzen werden de vader en zijn twee zonen tot levenslang veroordeeld. Omdat ze echter hun mond hielden over de bloederige gebeurtenis, bleef het voor nabestaanden en opsporingsdiensten altijd een raadsel wat zich exact heeft voorgedaan. Tot nu. In aanloop naar het hoger beroepsproces heeft Denis volledige openheid van zaken gegeven.

Stilzwijgen doorbroken

Ontkennen dat hij die dag in de growshop was, had op voorhand weinig zin voor Denis. Immers, zijn DNA is aangetroffen op een stukgetrokken kabel van een bewakingscamera en zijn voetafdrukken zijn aangetroffen in het bloed, pal naast een van de slachtoffers. Om in hoger beroep mogelijk onder een levenslange gevangenisstraf uit te komen, vertelt hij daarom nu zeer gedetailleerd wat er die dag is gebeurd. Zijn verhaal staat dusdanig bol van feiten en omstandigheden aan de hand waarvan het op juistheid kan worden getoetst.

Puur toeval

Denis vertelt dat hij eigenlijk door puur toeval die dag met zijn vader Camil en broer Dejan op pad ging. Hij was eerder die dag vanuit zijn woonplaats Nijverdal naar Hengelo gegaan om daar in het postkantoor de zwarte Volkswagen Golf, waarvan vader en Dejan gebruik maakten, op zijn naam te laten zetten.
De reden waarom dat moest wist hij niet, maar hij liet wel vaker auto's op zijn naam zetten. Tijdens eerdere rechercheverhoren vertelde hij dat dit gebeurde vanwege de slechte financiële situatie van zijn vader en broer.
Later die dag vraagt de vader aan Denis of hij zin heeft om mee te gaan naar Enschede. Op weg er naartoe - rond 13.00 uur - zegt de vader dat ze "nog even langs die growshop" willen. Denis kent die growshop niet en ook de Vietnamese eigenaar kent hij niet.
Zijn vader en broer kennen de man wel, zo wordt hem al snel duidelijk nadat ze hebben aangeklopt op de achterdeur. Maar vader Camil en zoon Dejan willen vooral de vorige eigenaar van de growshop spreken.
De huidige eigenaar videobelt nog met zijn voorganger, die laat weten dat hij op pad is en over circa een uur in Enschede is.
De vader en zijn zonen vertrekken weer, waarna ze een kort bezoekje brengen aan een meubelwinkel en aansluitend McDonald's. Zo'n drie kwartier later gaan ze opnieuw naar de growshop, waar ze de auto weer op dezelfde plek parkeren, in de buurt van een nabijgelegen school.
De familie A. gefilmd door een bewakingscamera als ze de McDonald's binnenlopen.
De familie A. gefilmd door een bewakingscamera als ze de McDonald's binnenlopen. © RTV Oost

Relaxte sfeer

Al die tijd heeft Denis geen idee wat er staat te gebeuren, zo vertelt hij. De sfeer is eigenlijk vooral relaxed en wapens heeft hij al helemaal niet gezien. De vader heeft een of twee zware boodschappentassen bij zich, maar Denis had geen idee wat erin zit.
Ook in de growshop gaat het er aanvankelijk erg gemoedelijk aan toe. De growshophouder laat weten dat zijn voorganger ieder moment kan komen en biedt koffie aan, maar dat wimpelen ze af. Even later komt er iemand binnen. Het blijkt de Arnhemmer, die die middag mest komt afleveren en wel vaker in de growshop komt. Hij neemt plaats aan tafel in het kantoortje annex keukentje.
Het kantoortje annex keukentje van de growshop, vaste bezoekers kwamen via de achterdeur binnen.
Het kantoortje annex keukentje van de growshop, vaste bezoekers kwamen via de achterdeur binnen. © Dossier Litouwen
Kort daarop komt ook de voormalig growshophouder binnen, samen met de bevriende eigenaar van een restaurant in Hengelo. Denis heeft er weleens gegeten en geeft de man een hand. Ook de voormalig growshopeigenaar, die boven het eethuis woont, kent hij en geeft ook hem een hand.

'Het zwembad'

De growshopeigenaar gaat naar de aangrenzende winkelruimte, samen met zijn voorganger en de mestleverancier. Dat doen ze in de winkel met de vijver met koikarpers, door Denis steevast aangeduid als 'het zwembad'.
De vader en beide zonen en de Hengelose restauranthouder blijven achter in het kantoortje/keukentje.
Na enige tijd komt de mestleverancier vanuit de winkel weer het kantoortje binnen en neemt andermaal plaats aan tafel. Kort daarop komen twee andere klanten via de achteringang binnen, waarna ze de winkel ingaan en al snel in een hoog oplopende discussie verwikkeld raken met de vroegere growshophouder. Even later komen ze met een paarse jerrycan weer uit de winkel en lopen naar buiten, waarop de growshophouder de deur weer op slot doet. Vader Camil informeert nog of alles oké is, maar volgens de growshopeigenaar is er niets aan de hand.
Vervolgens gaan vader Camil en broer Dejan samen met de growshophouder naar de vroegere growshopeigenaar, die nog steeds in de winkel is. De vader draagt een of twee tassen bij zich. Denis blijft met de mestleverancier en de restauranthouder achter in het kantoortje. Het gaat over koetjes en kalfjes en de sfeer is relaxed. Denis vraagt de ondernemer nog naar zijn restaurant.

'Trammelant'

Volgens Denis ontstaat er al vrij snel trammelant. Hij zegt dat hij de vroegere growshopeigenaar hoort schreeuwen en zijn vader op grove wijze bedreigt. Hij hoort op zijn beurt ook zijn vader schreeuwen, maar diens Nederlands is te slecht om te kunnen verstaan.
En dan gaat het hopeloos mis. Denis hoort twee harde knallen. Hij springt op van zijn stoel en ook Max vliegt in de benen. De restauranthouder heeft eigenlijk al die tijd in het kantoortje lopen ijsberen.
Denis wil naar de uitgang lopen, maar het volgende moment komt de growshopeigenaar vanuit de winkel het kantoortje binnen en rent recht op hem af. Denis ziet hoe zijn vader schreeuwend achter hem aan komt. De vader roept in het Servisch dat hij iedereen een kogel "door de kop gaat schieten". Waarop hij het slachtoffer inderdaad door het hoofd schiet.

Zombie

Achteraf vermoedt Denis dat de growshopeigenaar al in het winkelgedeelte gewond moet zijn geraakt, want toen hij het kantoortje binnen kwam zag hij al bloed op zijn bovenlichaam. Het slachtoffer was "als een zombie" - zoals Denis het noemt - het kantoortje binnengekomen.
Het volgende moment komt ook broer Dejan het kantoortje binnen en opent het vuur op de restauranthouder, die nog tevergeefs het magazijn in probeert te vluchten. Daar is ook de mestleverancier ingevlucht, waar hij zich heeft verschanst achter een aantal hoge dozen.
Dejan loopt ook dit magazijn binnen, waarop er twee schoten vallen. Ook vader Camil loopt het magazijn binnen, waarop andermaal een of meerdere schoten klinken.
Een overzicht van de growshop en de plek waar de slachtoffers werden neergeschoten.
Een overzicht van de growshop en de plek waar de slachtoffers werden neergeschoten. © RTV Oost
Nadat Dejan vanuit het magazijn weer het kantoortje binnen komt, volgt ook de vader. Die schiet vervolgens nog een keer op de restauranthouder, die vlak voor de deur ligt, aldus Denis. Vervolgens loopt hij naar het ontzielde lichaam van de growshophouder en schiet hem nog een keer door zijn keel. Het stoffelijk overschot van de vroegere growshophouder wordt later teruggevonden achter de balie in de winkel.

Onder druk gezet

De vader geeft zijn zonen vervolgens commando's. Ze moeten kijken waar het geld ligt. Terwijl de vader de kleding van growshophouder nazoekt, probeert Dejan de kassa te openen. Uit het recherchedossier blijkt dat dit gepaard gaat met onophoudelijk geloei van het alarm op de kassa. Waarop de vader volgens Denis zijn wapen op hem richt en zegt dat hij ook wat moet doen. Als hij ziet dat broer Dejan aan de kabel van een bewakingscamera trekt, volgt Denis diens voorbeeld. De reden waarom later zijn DNA op de kabel wordt teruggevonden.

'Briefjes aan God'

Denis blijft overigens uiterst vaag als het gaat om hoeveel geld er is meegenomen. Hij heeft het slechts over "wat geld" uit de binnenzak van de growshophouder. In de Twentse onderwereld zoemt echter al langere tijd het verhaal rond dat er bij de viervoudige moord een aanzienlijk bedrag zou zijn buitgemaakt.
Duidelijk is wel dat vader Camil en zoon Dejan voor de 'kwartetmoord' kampten met grote schulden. Dat beschreven ze uitgebreid in 'briefjes aan God', die later bij huiszoeking werden teruggevonden. Na de moordpartij zijn die geldproblemen ineens opgelost, zo bedanken ze de Heer in nieuwe handgeschreven briefjes.

'Bullshit!'

De politie houdt er nog rekening mee dat er een recorder voor de bewakingsbeelden is meegenomen, maar Denis bestrijdt dat in zijn recent opgetekende relaas: "Bullshit!".
Volgens Denis heeft de vader zijn beide zonen zwaar onder druk gezet, onder meer door het wapen op hen te richten. Denis zegt echter niet te weten of zijn vader en Dejan vooraf al het nodige hadden besproken. Hij weet dus ook niet of Dejan wist wat er die middag stond te gebeuren.
In totale paniek lukt het Denis aanvankelijk niet de achterdeur open te maken. Hij ramt nog met zijn volle gewicht tegen het portier, maar ziet daarna dat de deur dicht zit met grote hendels.
Een overzicht van de growshop op de dag van de viervoudige moord.
Een overzicht van de growshop op de dag van de viervoudige moord. © RTV Oost
Eenmaal buiten wil Denis een andere kant oplopen. Wil eigenlijk alleen maar weg van de plek des onheils, verklaart hij nu. Maar zijn vader sommeert om mee te gaan.

'Bek houden'

Vader loopt voorop richting de auto, gevolgd door beide zonen. Waarna ze op dezelfde wijze in de auto plaatsnemen als op de heenweg: Dejan achter het stuur, Denis op de bijrijdersstoel, vader achterin. Op de terugweg in de auto naar de ouderlijke woning in Hengelo wordt eigenlijk niets gezegd. Het enige wat de vader zegt, is: 'Luister, bek houden'. Voor de rest is het stil en hangt er een enorme spanning.
Eenmaal thuis zegt de vader dat Denis zijn kleren moet uittrekken. Hij zegt niet te weten of zijn moeder op dat moment thuis is. Het is vader die hem een kanariegeel trainingspak en diens eigen schoenen geeft. Zijn telefoon heeft hij die middag thuisgelaten en aan de lader laten liggen. Die had hij dus niet bij zich in Enschede.
In de twee weken erna heeft hij zijn vader slechts nog een enkele keer gezien. Senior is vlak voor de verjaardag van zijn toenmalige vriendin nog een keer bij hem op bezoek geweest in Nijverdal. Dat is om hem geld terug te brengen dat Denis ooit aan senior had geleend. Dat was kort voor hun aanhouding.

Oudere broer Dejan

Komende donderdag gaat voor het gerechtshof in Arnhem het hoger beroep tegen Denis en Dejan verder. Het gaat dan om een voorbereidende pro-formazitting.
Onduidelijk is of Dejan intussen ook een verklaring heeft afgelegd. Duidelijk is wel dat zijn DNA is aangetroffen op kogelhulzen die later op de plaats delict zijn teruggevonden.
Zijn nieuwe advocaat, de bekende strafpleiter Gerald Roethof, hecht weinig waarde aan het verhaal van Denis. "Ik heb dit verhaal niet in het dossier gelezen. Ik kan niets met papiertjes die kennelijk in het rond zwerven en waarvan de herkomst mij onduidelijk is. Dat zou voor mij enkel anders zijn indien het zou gaan om een verklaring die is afgelegd bij de politie of onderzoeksrechter."
Denis' advocaat Arjan Syrier wil niet reageren op de bevindingen van RTV Oost.

Verklaring vader

In aanloop naar het hoger beroep had vader Camil ook al een uitgebreide verklaring afgelegd. Daarbij kwam het erop neer dat de familie A. niets met de viervoudige moord te maken had maar dat die gepleegd zou zijn door vier anderen: twee mannen en twee vrouwen. Uit onderzoek door RTV Oost bleek echter dat die verklaring een aantal cruciale hiaten bevatte.
Met zijn overlijden is de strafzaak tegen de vader automatisch komen te vervallen.

Dossier

RTV Oost heeft in het verleden veelvuldig aandacht besteed aan de 'kwartetmoord'. Deze verhalen zijn terug te vinden in het dossier viervoudige moord Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.