nieuws

Nieuwleusen maakt zich op voor 100e editie Mega Piraten Festijn

Op 13 juni wordt voor de 100ste keer het Mega Piraten Festijn gehouden in Nieuwleusen.
Het Nederlandse muzieklandschap werd de afgelopen jaren overspoeld met Nederlandse volkszangers en zangeressen, die nu eens niet uit de Randstad kwamen, maar uit provincies als Groningen, Drenthe, Overijssel en Brabant. Bijvoorbeeld het Groninger echtpaar Lucas en Gea, zanger Jannes uit Drenthe, Thomas Berge uit Overijssel en het Volendamse wonderkind Jan Smit.

Opmars piratenmuziek

Voor de Nederlandstalige volksmuziek gold de eeuwwisseling als wisseling van de wacht. Begin 2000 was er opeens sprake van een ware opmars van volkszangers en zangeressen. Deze muziek was big business geworden. Platenmaatschappijen zagen de zon weer schijnen en organisatoren van zogenaamde piratenfestivals pakten dit op en waren verzekerd van overvolle feesttenten. En het bleef niet bij een hype.
De voormalige diskjockey Eddy Mensink uit Mariënberg was altijd al liefhebber van de piratenmuziek. In 2004 kon hij een langgekoesterde wens waarmaken. Hij organiseerde in Lemelerveld het eerste Mega Piraten Festijn. 
Ook op de televisie kwamen veelal de liederen van Jan Smit, Frans Bauer of Jannes en Wolters gegarandeerd in beeld. In een paar jaar tijd groeiden ze van relatief onbekend tot ware volkshelden, met grote drommen fans en een indrukwekkende cd-omzet.

Nog steeds niet uitgekeken

Mensink betrok ook voormalig RTV Oost presentator Willie Oosterhuis bij het geheel en op 10 april 2004 werd het eerste Mega Piraten Festijn gehouden in Lemelerveld. "Inmiddels zijn we 100 edities verder en zijn we er nog steeds niet op uitgekeken." aldus Oosterhuis. De 100e editie is op zaterdag 13 juni, dan barst het feest van het Nederlandse lied weer los in Nieuwleusen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.