Betaald voetbal

FC Twente beste in eigen huis, GAE moet van afstand schieten, goede reeks PEC tegen Almere

FC Twente doet het uitstekend in eigen huis
FC Twente doet het uitstekend in eigen huis © Orange Pictures
Het is bijna zover, de hervatting van de competitie in de Eredivisie en Eerste Divisie. Hieronder hebben we de leukste feitjes over de vier duels van de Overijsselse clubs op een rijtje gezet.

FC Twente - FC Emmen

FC Twente is dit Eredivisieseizoen de best presterende ploeg in thuisduels. Het won zes keer en speelde een keer gelijk. De Tukkers verloren maar één van de laatste negentien thuiswedstrijden in de competitie (14 gewonnen, 4 keer gelijk) en kregen slechts tien goals tegen in deze reeks. Daarnaast kreeg het dit seizoen ook nog eens de minste treffers (9) tegen.
Als je gaat inzetten op een uitslag en je denkt dat Twente wint, ga dan voor 4-1. Dat werd het namelijk beide keren dat Twente wist te winnen van Emmen. De laatste editie in Enschede eindigde in oktober 2020 in een lege Grolsch Veste in 1-1.
De laatste ontmoeting in Enschede eindigde in 1-1
De laatste ontmoeting in Enschede eindigde in 1-1 © Orange Pictures
Ricky van Wolfswinkel begon cijfermatig wat moeizaam aan het seizoen, maar heeft de smaak inmiddels te pakken. Hij was in elk van zijn laatste vijf competitiewedstrijden direct betrokken bij een treffer en kan de eerste Twente-speler worden met zes sinds Hakim Ziyech in 2015.
Aftrap: vrijdag 20.00 uur

Fortuna Sittard - GA Eagles

Go Ahead wist slechts drie van de laatste tien wedstrijden in alle competities te winnen van Fortuna Sittard. Het verloor er zes en een keer speelden de ploegen gelijk.
Vorig seizoen verloor GA Eagles door een doelpunt van Flemming
Vorig seizoen verloor GA Eagles door een doelpunt van Flemming © Orange Pictures
Iñigo Córdoba speelt inmiddels in Sittard, maar doet het daar qua treffers een stuk minder dan vorig jaar in Deventer. Daar scoorde hij eens per 259 minuten (9 treffers in 2329 minuten) en in Limburg pas een keer in 759 minuten.
Als de Deventer ploeg verstandig is, schiet het vooral van afstand tegen Fortuna. Van de laatste achttien doelpogingen binnen de zestien van Go Ahead was het slechts een keer raak; de strafschop van Willum Willumsson tegen FC Twente.
De ploeg van trainer René Hake speelde dit seizoen al zes keer gelijk. Dat aantal is gelijk aan het totaal van vorig seizoen. De laatste keer dat de Go Ahead vaker dan zes keer gelijkspeelde in de Eredivisie, is in het seizoen 2013-2014 (acht keer).
Aftrap: zaterdag 20.00 uur

Jong AZ - Heracles Almelo

Het is de vierde wedstrijd dit seizoen voor Heracles tegen een beloftenteam. Het speelde alleen nog maar uitwedstrijden. Bij Utrecht en PSV werd met 3-0 gewonnen. Ajax was met 4-0 te sterk.
Heracles Almelo is pas de derde ploeg met minimaal 55 doelpunten na 18 speelronden sinds de Eerste Divisie uit één divisie bestaat (1962-63), na Excelsior in 2000-2001 (55) en SC Cambuur in 2020-2021 (58).
Slechts vier spelers waren tegen Jong AZ bij meer Eerste Divisie-doelpunten direct betrokken dan Rigino Cicilia, die in drie wedstrijden tegen de Alkmaarse beloften goed was voor vier goals en twee assists. Voor Heracles scoorde hij dit seizoen in totaal twee keer.
Aftrap: vrijdag 20.00 uur
Kan Cicilia opnieuw scoren tegen Jong AZ?
Kan Cicilia opnieuw scoren tegen Jong AZ? © Orange Pictures

PEC Zwolle - Almere City

PEC Zwolle won de laatste vijf duels van Almere City en hield daarin vier keer de nul. De laatste wedstrijd tussen de twee dateert echter wel van januari 2012.
Almere City pakte in de laatste elf competitieduels 25 punten, drie meer dan PEC. Alleen koploper Heracles deed het beter met 27 punten.
Thomas van den Belt is de middenvelder in de Eerste Divisie met de beste cijfers. Hij was direct betrokken bij elf treffers (zeven goals, vier assists). Geen andere middenvelder doet hem dat na.
Aftrap: vrijdag 20.00 uur
Thomas van den Belt
Thomas van den Belt © Orange Pictures

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.