Nieuws

Chinezen mogen weer reizen, maar Giethoorn hoeft niet bang te zijn voor grote drukte

Na een lockdown van drie jaar gaan de Chinese grenzen open. Chinezen mogen vanaf 8 januari weer op reis, bijvoorbeeld naar Giethoorn. Maar ondernemer Gabriella Esslebrugge, die Giethoorn ooit op de kaart zette in China, verwacht geen vloedgolf van Chinezen: 'We merken daar op z'n vroegst na de zomer wat van, en dan gaat het om kleine groepen, geen busladingen vol."
"Ik hou vooral van de rust hier", vertelt John Chang. Hij komt uit China en volgt een internationale opleiding in Leeuwarden. Nu loopt hij stage bij een hotel in Giethoorn. "Je hebt hier geen hoge flats, geen snelweg. ik hoor nu alleen de vogels en de schapen, dat vind ik heel bijzonder." Vrijwel dagelijks gaat hij het dorp in voor foto's en kleine filmpjes, om Giethoorn op social media te verkopen in China en andere Aziatische landen.
Chinese student John Chang loopt stage in Giethoorn
Chinese student John Chang loopt stage in Giethoorn © RTV Oost

Beleving en verdieping

Gabriella Esselbrugge wil op social media in Azië haar dorp laten zien zoals het echt is: "De bruggen die gerepareerd worden, regen in de gracht, was die aan de waslijn wappert. Het zijn voor ons heel gewone beelden maar ze laten juist zien hoe het er echt aan toe gaat. Dat willen mensen ook steeds meer, een authentieke beleving, Het brengt ook gesprekken op gang op social media, en dat werkt verbindend."
Gabriella kijkt verder dan alleen China: "Je ziet de laatste jaren ook steeds meer Vietnamezen, Japanners en mensen uit Indonesië en Zuid-Korea. Het gaat dan om reizigers die niet even snel de toeristische highlights aandoen, maar die verdieping willen, nieuwe dingen willen ontdekken. We organiseren bijvoorbeeld studiereizen en wisselen ook veel kennis uit over natuur en cultuur."
Blijft het nog even rustig in Giethoorn?

Geen massatoerisme

De eerste jaren dat Chinezen Giethoorn ontdekten, kwamen ze vaak in grote groepen die met een bus in acht dagen Europa doorsjeesden. Dat begon al te veranderen, en dat zal nu helemaal anders zijn, verwacht John: "Mensen willen niet meer met de hele groep in een grote stad rondlopen waar ze alleen maar de achterhoofden van andere mensen zien. Ze verlangen in de vakantie juist naar rust en natuur."
Ook Gabriella verwacht nog geen vloedgolf van Chinezen: "Het is nog steeds wel onzeker met Corona. Ik denk dat in de zomer het toerisme naar Europa pas weer wat op gang komt, en je pas in oktober hier weer meer Chinezen ziet, individueel of in kleine groepjes.. Maar ze zijn nooit helemaal weggeweest hoor, er wonen zoveel Chinezen in andere delen van de wereld, die zijn wel blijven komen, maar niet zo massaal."
John legt Giethoorn vast voor social media in Azië
John legt Giethoorn vast voor social media in Azië © RTV Oost

Spreiding

Ondertussen komen de toeristen uit steeds meer verschillende landen, ziet Gabriella: 'We hebben bezoekers uit Vietnam, Indonesië, Japan, de Arabsche landen, Israël. Het mooie is dat je daardoor ook een grote spreiding door het jaar heen krijgt. Niet een enorme piek in de zomer, en dan bijna niks meer, maar het hele jaar door een gezellig dorp, met kleinere groepen die langer blijven, en verspreid door het jaar blijven komen."
Dat komt ook de leefbaarheid ten goede, denkt Gabriella: "Het dorp leeft van het toerisme, het hoort erbij, maar op de piekmomenten is het niet altijd leuk. Mensen die verdieping zoeken gaan ook wandelen in de natuur, of naar een stadje in de buurt en verspreiden zich zo meer over het hele gebied. En ik wil mijn personeel ook liefst het hele jaar aan het werk houden, en niet naar huis sturen in de winter."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.