Nieuws

Tattookiller vast voor afpersing bitcoinbedrijf: "I'll make your life a living nightmare"

Tattookiller vast voor afpersing bitcoinbedrijf (inzet omgebrachte Enschedeër Onno Kuut)
Tattookiller vast voor afpersing bitcoinbedrijf (inzet omgebrachte Enschedeër Onno Kuut) © Politie - OM
Eén van de vier zogenoemde tattookillers, die verdacht worden van de moord op Enschedeër Onno Kuut, is achter tralies gezet voor het afpersen van de oprichters van een prominent Nederlands bitcoin-bedrijf. Samen met een handlanger zou hij een miljoen hebben geëist. De tattookiller, genaamd Brian, zit vast op een speciale afdeling van de gevangenis in Vught.
Na zijn aanhouding zat Brian al in twee penitentiare inrichtingen, waaronder die in Grave. Maar daar zou hij een ontsnappingspoging hebben beraamd. Vervolgens is hij naar Vught overgebracht, naar een vleugel voor 'beheersproblematische gedetineerden'. Tot grote frustratie van zijn advocate Gitte Stevens. "De derde gevangenis in korte tijd."
In Vught zit Brian nu vast voor de afpersingspoging, die hij samen met een medestander zou hebben uitgevoerd. De medeverdachte is recent aangehouden. Het OM spreekt van een duimendik dossier met bewijs tegen hen.

Hyena's

"If you decide not to pay, I will make your life a living nightmare", stuurden de verdachten via chatprogramma 'Wickr' aan de slachtoffers, stellen de opsporingsdiensten in onderzoeksdossier 'Stuiver'. Oftewel, als jullie niet betalen, zal het je zuur bekomen.
Ook zouden ze gestuurd hebben: "I will send my hyenas, again and again. I will attack you, your family, your loved ones”. Vertaling: Ik stuur m'n hyena's op je af. En ik val jou, je familie en geliefden aan.
This war you won't win.
Afpersers bitcoinbedrijf

Miljoen

"People will be taken from their homes, schools and jobs. They will get tortured, raped and I will make sure you will get to see it. You will be responsible...I think that is worth a million, right mister?” Hiermee dreigden de afpersers om mensen te gijzelen op school of bij hun bedrijf en ze te martelen. De oprichters van het crypto-bedrijf zouden dan verantwoordelijk zijn. De afpersers menen dat het hen wel een miljoen waard moet zijn om geliefden te beschermen.
Ook stuurden ze volgens justitie een envelop met kogels en een brief waarin stond: "Be smart, contact me on wickr: carambacaramba. Pay and I’ll go. You get 1 chance. Test me and your family will find out very quick. This war you wont win." En er werden meerdere kogels bij de huizen van de oprichters van het bedrijf gelegd.

Geschrokken

De slachtoffers hebben als één van de eerste in Nederland een bedrijf opgericht waar bitcoins kunnen worden gekocht en verkocht. Op hun site staan de namen van het ruim 50 koppen tellende bedrijf. Ook van de oprichters. Maar alleen va de laatste twee zijn de foto's nog te zien.
De oprichters en hun familie zeggen enorm geschrokken te zijn van de afpersingspoging. Ze hebben direct aangifte gedaan, nadat de bedreigende teksten binnen waren gekomen.

Tattookillers

Brian P. is volgens justitie één van de leiders van de zogenoemde tattookillers. In de ogen van het opsporingsapparaat is dat een brigade huurmoordenaars die meerdere doelwitten in opdracht heeft geliquideerd. Brian zou de groep hebben aangestuurd met zijn broer Cor. Die laatste werd een jaar geleden neergeschoten op de Dominicaanse Republiek.
Enschedeër Onno Kuut maakte ook deel uit van de tattookillers, zo genoemd omdat de leden allen eenzelfde tatoeage op de rug dragen met Chinese karakters. Kuut wordt verondersteld meerdere moorden voor de groep te hebben uitgevoerd. Zijn laatste moord is hem zelf waarschijnlijk fataal geworden. Hij zou een broer van een Sataudarah-kopstuk hebben doodgeschoten. Kuut's eigen dood was mogelijk vergelding.

Hoger beroep

De tattookillers werden door de rechtbank vrijgesproken voor de moord op hun eigen broeder Kuut, na een strafeis van levenslang door het OM. Mogelijk dit jaar dient het hoger beroep tegen hen.
Naast Brian P. zit ook broer Cor vast. Voordat hij op de Dominicaanse Republiek werd neergeschoten, had hij zijn enkelband doorgeknipt. Die had hij om als laatste stuk straf na een mislukte liquidatie op een Amsterdamse crimineel. Nu moet hij zijn straf alsnog uitzitten.
Als de rechtbank Brian nu schuldig acht aan de afpersing van de crypto-mannen, hangt hem sowieso een celstraf boven het hoofd van vier jaar. Alleen al omdat hij opnieuw in de fout zou zijn gegaan na een vorige veroordeling. Mogelijk dient het strafproces rondom de afpersing al eind maart.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.