Betaald voetbal

Nieuwkomer Sampsted voelt zich nu al thuis bij Twente: "Hoop op basisplek tegen Emmen"

Alfons Sampsted
Alfons Sampsted © Orange Pictures
Het gaat wat ver om Alfons Sampsted al een Tukker te noemen, maar amper een paar dagen na zijn komst in Enschede voelt de IJslander zich al volledig op zijn plek bij FC Twente. Het zou zelfs zomaar kunnen dat de 24-jarige rechtsback vanavond aan de aftrap staat wanneer in De Grolsch Veste de competitie wordt hervat tegen FC Emmen.
Sampsted werd in ieder geval met open armen ontvangen bij Twente. "Ik ben er nog maar eventjes, maar voel me nu al onderdeel van de ploeg. En daarnaast word ik ook steeds fitter. Kortom, het gaat de goede kant op", klinkt het positief.
Maar of de 14-voudig international ook al in de basis staat tegen Emmen? "Ik hoop dat ik de trainers deze week ervan heb kunnen overtuigen om voor mij te kiezen. Ik heb een goede week achter de rug en ik ben er klaar voor."
Nieuwkomer Sampsted voelt zich nu al thuis bij Twente: "Hoop op basisplek tegen Emmen"

PSV

De eerste keer dat Sampsted FC Twente aan het werk zag weet hij nog goed. "Wij waren PSV aan het analyseren, omdat we met Bodø/Glimt tegen ze moesten spelen in de Europa League. FC Twente speelde PSV in de eerste helft (3 september vorig jaar, red.) van het kastje naar de muur. Dat voetbal was echt geweldig."

Goed gevoel

Lang hoefde Sampsted dan ook niet na te denken toen technisch directeur Jan Streuer zich meldde. "Ondanks dat ik verder niet heel veel wist over Twente, was het gevoel meteen heel erg goed. Dat kwam mede door die wedstrijd tegen PSV. FC Twente speelde toen met zóveel energie en plezier."

Willum Willumsson

Dat goede gevoel kwam ook doordat de vleugelverdediger te rade ging bij twee goede bekenden. Zijn coach bij de nationale ploeg Arnar Vidarsson (die tussen 2006 en 2008 voor FC Twente speelde) en Go Ahead Eagles-aanvaller Willum Willumsson, een vriend van Sampsted. "Ze gaven me wat info en ik bekeek wat wedstrijden. Het positieve gevoel dat ik al had veranderde eigenlijk niet. Het was daarna ook geen lastige beslissing meer."
GA Eagles-aanvaller Willumsson en Sampsted zijn goede vrienden
GA Eagles-aanvaller Willumsson en Sampsted zijn goede vrienden © Orange Pictures
Lastig was Willumsson wél voor FC Twente, in de voorlaatste wedstrijd van 2022. De boomlange Eagles-smaakmaker zorgde er met een treffer voor dat Go Ahead een puntje meenam naar Deventer. "Mooi voor hem, maar erg pijnlijk voor ons. En ook nog eens in de laatste minuut. In februari nemen we revanche", lacht hij.

Europa in

Een basisplaats of niet tegen FC Emmen, Sampsted, gehaald als opvolger van Joshua Brenet, heeft zijn doel helder voor ogen. "Ik hoop dat ik eraan bij kan dragen om FC Twente terug te brengen naar waar het hoort: in Europa. Daar ga ik alles aan doen. Dit jaar waren ze er echt dicht bij tegen Fiorentina. Dus hopelijk slagen we daar nu wél in."
Sampsted wil Europa in met FC Twente
Sampsted wil Europa in met FC Twente © Orange Pictures

Geen 'son'

Sommige supporters zullen wellicht even vreemd hebben opgekeken bij de komst van Sampsted. Een IJslander, wiens naam niet eindigt op 'son'? Want in IJsland hebben ze geen familienamen zoals in Nederland. Bij de geboorte krijgen jongens een patroniem, de naam van de vader met een toevoeging: son.
De hoofdrolspeler geeft zelf tekst en uitleg. "De wortels van mijn familie liggen in Engeland. Eén van mijn voorvaderen heeft de naam naar IJsland gebracht. Dus die wordt al generaties lang aan elkaar doorgegeven. Maar inderdaad, het zou eigenlijk op 'son' moeten eindigen", aldus Sampsted.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.