Nieuws

Politie waarschuwt voor boilerroomfraude: "Impact op slachtoffers is enorm"

Vorig jaar rui 13 miljoen euro schade door boilerroomfraude
Vorig jaar rui 13 miljoen euro schade door boilerroomfraude © Plaats Delict
Het is iets waar je misschien nog nooit van hebt gehoord: boilerroomfraude. Het is digitale oplichting, die steeds vaker voorkomt. De schade voor de slachtoffers loopt vaak in de duizenden tot wel tienduizenden euro’s.

Wat is het?

Het slachtoffer krijgt een telefoontje, soms uit het buitenland, met een prachtig voorstel om geld te verdienen. Als je daar op ingaat, krijg je de algemene voorwaarden en wordt er gevraagd een klein bedrag in te leggen. Via een persoonlijk account, dat overigens nep is, zie je jouw geld zogenaamd meer waard worden. Om nog meer geld te verdienen krijg je de vraag om meer in te leggen.
Maar als het tijd is om jouw inleg uit te keren, blijkt het bedrijf dat jou benaderde niet meer bereikbaar te zijn: alles is nep.
In het nieuwe opsporingsprogramma Plaats Delict van RTV Oost en Omroep Gelderland besteden we aandacht aan deze vorm van oplichting. "Vorig jaar noteerde de Fraudehelpdesk al 30 procent meer frauduleuze beleggingsproducten dan vorig jaar. In 2020 werd voor meer dan 13 miljoen euro aan beleggingsfraude gemeld, twee jaar daarvoor was dit nog geen 6 miljoen euro", zegt een woordvoerder van de politie. "Het ging daarbij zowel om mensen die op een advertentie voor een beleggingsproduct ingingen als om gedupeerden die per e-mail of telefoon werden benaderd."
Zo werkt deze vorm van fraude
Zo werkt deze vorm van fraude © Plaats Delict
De oplichters beloven een mooi rendement. "Maar in de praktijk wordt er niet of nauwelijks uitgekeerd. De impact op de slachtoffers is dan ook enorm", zegt de woordvoerder.
We spraken met cyberrechercheur bij de politie Oost-Nederland Yoanne Spoormans. Zij legt uit hoe oplichters te werk gaan. De tekst gaat onder de video verder.
Wat is boilerroomfraude?
De kans is groot dat je na een tijdje opgebeld wordt door een zogenaamd 'recoverybedrijf'. Dat beweert jouw geld te kunnen terughalen. Vaak moet je borg betalen dat je dan terugkrijgt. Maar dat is niet zo. Deze bedrijven zijn vermoedelijk onderdeel van criminele organisaties. Ze proberen je gewoon nog meer geld afhandig te maken.

Wat moet je doen?

Stop meteen met het overmaken van geld. Meer betalen maakt het probleem alleen maar groter. Maak melding bij je bank, doe aangifte bij de politie en neem contact op met de Fraudehelpdesk om de situatie te beoordelen en je te laten adviseren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.