nieuws

‘Cotton & Blues’ bij TV Oost

RTV Oost zendt op Tweede Pinksterdag de documentaire ‘Cotton & Blues’ uit. In de documentaire staat de bijzondere band tussen Enschede en de Amerikaanse stad Memphis centraal.

Katoenhandel

Aan het begin van de 20e eeuw kwam tachtig procent van de katoen die Enschede nodig had voor de textielindustrie, uit Memphis. Programmamakers Gerard Hellwich en André van der Zee gingen op zoek naar voormalige textielarbeiders, textielfabrikanten en nazaten van bekende textielfamilies in Enschede. In Memphis bezoeken zij een katoenplantage, het Cotton-museum en spreken ze een oude katoenhandelaar uit Memphis. Deze herinnert zich nog goed dat de bekende textielfamilies als Ten Cate en Van Heek “als ware koningen regeerden over hun textielkoninkrijkjes…”

Oorlog

De band die tussen beide steden ontstond door de katoenhandel heeft ervoor gezorgd dat Enschede ná de oorlog financiële hulp kreeg van Memphis, bestemd voor de wederopbouw van de stad. Vanuit Memphis werden ook cadeautjes gestuurd naar de schoolkinderen in Enschede. Ernest Kelly heeft als kind hieraan meegedaan. Hij weet nog goed te vertellen dat hij kleurpotloden en puzzels in doosjes stopte, bedoeld voor de schoolkinderen in de zwaar getroffen stad Enschede.

Muziek

Met het verdwijnen van de textielindustrie uit Enschede is de band tussen beide steden verwaterd. Maar vanuit Enschede is daar verandering in gekomen door een nieuwe gezamenlijke passie: de muziek. Het ‘Heart & Soul-festival’ dat tijdens het pinksterweekend op de Oude Markt in Enschede wordt gehouden is een eerbetoon aan de bijzondere band met Memphis. In ‘Cotton & Blues’ zien we het ontstaan van de blues op de katoenvelden, de strijd van Afro-Amerikanen voor gelijke rechten en hoe Memphis uiteindelijk een smeltkroes werd van allerlei muziekgenres. Het spreekt voor zich dat Graceland (het landgoed van Elvis Presley) en de Sun Studio natuurlijk niet worden overgeslagen.
‘Cotton & Blues’ wordt op Tweede Pinksterdag, maandag 25 mei, uitgezonden om 17.25 uur (deel 1) en 18.25 uur (deel 2) en daarna elk uur herhaald. Meer informatie over de uitzendingen van RTV Oost is te vinden op www.rtvoost.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.