Nieuws

Sterrin Smalbrugge werkt in 'mannensector': "Soms gaan vrouwen zich mannelijk gedragen, ik niet"

Sterrin Smalbrugge is genomineerd voor de Vrouw in de Media Award 2022 Overijssel
Sterrin Smalbrugge is genomineerd voor de Vrouw in de Media Award 2022 Overijssel © Amy Derksen
Ecoloog met een eigen theatershow, een televisieprogramma, deelname aan Expeditie Robinson, kinderboeken schrijven. Sterrin Smalbrugge uit Rijssen is van alle markten thuis. En door haar zichtbaarheid een rolmodel voor vrouwen en jonge meiden. "Sommigen overwegen door mij te werken met krokodillen of slangen, dat is toch machtig mooi?"
Smalbrugge is één van de genomineerden voor de Vrouw in de Media Award 2022 Overijssel, een prijs die vrouwelijke rolmodellen en experts aanmoedigt meer zichtbaar te zijn in de media en redacties motiveert vaker vrouwen aan het woord te laten.

Geen ongelijke behandeling

"In mijn vakgebied ben ik zo'n beetje de enige vrouw", zegt de Rijssense. "Maar ik heb nooit gedacht dat ik het niet zou kunnen omdat er vooral mannen werken. Het is ook niet zo dat ik me sterk identificeer als vrouw, ik ben gewoon Sterrin. Ik ervaar ook geen ongelijke behandeling, maar ben wel blij dat met deze nominatie bepaalde prestaties worden uitgelicht."
Toch staat de Rijssense niet graag in het middelpunt van de belangstelling. "Dingen worden in de media vaak uit z'n verband getrokken. Ik ben Twents: open, eerlijk en recht voor z'n raap. Daarom hou ik er niet van om heel erg op te letten wat ik zeg."
Dat ze tóch de spotlight opzoekt, doet ze niet voor zichzelf. "Ik heb op mijn twaalfde een belofte gedaan om me in te zetten voor de dieren. Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te vertellen hoe machtig mooi de natuur is. Het is ook zo belangrijk voor onszelf en de planeet om de natuur te beschermen."

Expeditie Robinson

Smalbrugge besefte na haar deelname aan Expeditie Robinson maar weer hoeveel invloed ze via de media op mensen kon hebben. Dat besef kwam toen ze werd benaderd door een kijker die vertelde dat ze uit het leven wilde stappen, maar hoop kreeg toen ze haar op televisie zag. "Toen had ik een aflevering lang gebruld dat reptielen mijn vrienden waren en ik geen mensenvrienden kon maken. Daardoor besefte ze dat je anders mag zijn dan de rest."
Het allerbelangrijkste is volgens Smalbrugge om jezelf te zijn. "Ik heb mezelf nooit gemeten aan mannen in mijn werkveld en zou dat ook nooit doen. Soms gaan vrouwen zich heel masculien opstellen. Wees gewoon jezelf, doe normaal, dan ben je al goed genoeg."
Deze hele week besteedt RTV Oost aandacht aan de Vrouw in de Media Award. Op Radio Oost praten we elke dag met twee genomineerden, om 11.45 uur en om 13.45 uur. Stemmen op één van de genomineerden kan nog tot en met zaterdag 14 januari. Op dinsdag 17 januari wordt bekendgemaakt wie de winnaar is van de Vrouw in de Media Award 2022 Overijssel. Stemmen kan via deze link.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.