nieuws

Japanse verpleegkundigen enthousiast over werkwijze Stichting Buurtzorg

De twee Japanse verpleegkundigen die deze week meekijken met het werk van Stichting Buurtzorg in Twente zijn enthousiast over de manier waarop verpleegkundigen hier omgaan met hun cliënt. Ze hebben vandaag meegelopen met medewerkers in Tubbergen. Ze keken er de kunst af hoe ze het beste zorg kunnen verlenen aan huis.
Buurtzorg kenmerkt zich door kleine wijkteams, die zichzelf aansturen. Geen managers dus. Dat bespaart kosten en dat vinden de Japanners natuurlijk ook interessant. Nu is er nauwelijks thuiszorg in hun thuisland. Vaak worden mensen in het ziekenhuis behandeld, totdat ze volledig hersteld zijn. "Daar komt een kentering in",  zegt Buurtzorgmedewerker Annie Lammerink. "Ook daar moeten ze besparen op zorgkosten. In Japan worden de mensen het oudst ter wereld."

"Veel formeler"

De twee Japanners moesten zich vandaag per fiets verplaatsen, "zo doen we dat in Nederland". Hun reacties waren positief. "De band tussen cliënt en verpleegkundige is hier veel hechter dan bij ons. In Japan is het veel formeler", zegt Yuki Matsukawa. "Ik denk dat het een goede kans van slagen heeft in Japan, deze manier van werken", zegt collega Satoru Yoshie.
Naast Japan hebben ook verschillende Scandinavische landen interesse getoond in de werkwijze van Buurtzorg.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.