Nieuws

IC-verpleegkundige Jessica Kloosterboer: "Positiviteit overheerst, maar niet alleen applaus dat we krijgen"

Jessica Kloosterboer is genomineerd voor de Vrouw in de Media Award 2022 Overijssel
Jessica Kloosterboer is genomineerd voor de Vrouw in de Media Award 2022 Overijssel © Evert van de Worp
Jessica Kloosterboer is verpleegkundige op de intensive care van het Deventer Ziekenhuis. Ze neemt Twitteraars mee in de wereld van de intensive care en bracht in november het boek De patiënt van kamer 11 uit, over het werk op de afdeling. Kloosterboer is een van de genomineerden voor de Vrouw in de Media Award 2022 Overijssel.
De award is ingesteld om vrouwelijke rolmodellen en experts aan te moedigen meer zichtbaar te zijn in de media en redacties te motiveren vaker vrouwen aan het woord te laten.
De hele week belden we met de genomineerden, maar helaas ging het gesprek met Jessica niet door. Toch willen we niet zomaar aan haar nominatie voorbij gaan.

24 uur per dag covid

Tijdens de coronapandemie kwamen zorgmedewerkers heel vaak in het nieuws, vertelde ze eerder bij Radio Oost. "We waren ontzettend veel in het nieuws, iets dat ik niet kende voor die tijd dus dat was wel even wennen. Het was ook heel raar, want je gaat naar je werk en bent de hele dag met covid bezig, en dan kom je thuis en dan hoor je weer covid. 24 uur per dag hoor je erover."
Jessica besluit om Twitter te gebruiken om de dag van zich af te schrijven. "Ik wilde mijn ei kwijt. De een doet dat door te praten en ik doe dat door te schrijven. Aan het einde van mijn dienst ging ik naar huis en dan ging ik schrijven." Inmiddels heeft haar account @aboutanurse ruim 23.000 volgers. En inmiddels heeft ze ook een boek op haar naam: De patiënt van kamer 11, over het werk op de ic.

Agressie

Met het in de belangstelling staan komen ook de reacties. Kreeg de zorg in het begin van de pandemie nog applaus, later kwamen ook vervelende en negatieve reacties. "Aan de ene kant heb ik altijd de steun gevoeld van de mensen. Ik Twitter vrij veel en de positiviteit overheerst. Maar ik denk dat we allemaal wel weten dat de maatschappij wat dat betreft wel veranderd is. Het is niet alleen applaus dat we krijgen."
Ook met agressie heeft Jessica te maken gekregen. "Ik denk dat agressie altijd al wel een beetje hangt op afdelingen waar veel emoties zijn. Dat mag ook, daar kunnen we ook wel mee omgaan. Mensen moeten zich wel beheersen, maar je kunt je emoties niet altijd in de hand houden. Als je op de ic bent dan praat je over echt wel heftige situaties. Dan accepteren we veel, waarbij we nu ook wel denken wat we wel en niet accepteren."
Deze hele week besteedt RTV Oost aandacht aan de Vrouw in de Media Award. Op Radio Oost spraken we dagelijks met twee genomineerden. Stemmen op één van de genomineerden kan nog tot en met zaterdag 14 januari. Op dinsdag 17 januari wordt bekendgemaakt wie de winnaar is van de Vrouw in de Media Award 2022 Overijssel. Stemmen kan via deze link.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.