Nieuws

Kamervragen over ‘onwerkbare situatie’ nu Overijssel miljarden eist voor bestrijden stikstofprobleem

PvdD-Kamerlid Leonie Vestering
PvdD-Kamerlid Leonie Vestering © ANP / Peter Hilz
De Partij voor de Dieren (PvdD) wil weten of de minister bereid is te onderhandelen met de provincie Overijssel, die vijf miljard euro wil hebben voor de bestrijding van het stikstofprobleem. De partij stelt Kamervragen over de 'onwerkbare situatie' die zou worden gecreëerd als provincies eisen gaan stellen.
Voor het verkleinen van de veestapel, een andere vorm van landbouw, verbetering van de natuur en flink minder uitstoot van onder meer stikstof, moet Overijssel de komende jaren ingrijpend veranderen. En daar is geld voor nodig: vijf miljard euro, zei de provincie afgelopen woensdag.

'Alles of niets'

Daarmee stelt de provincie flinke voorwaarden aan haar deelname aan de landelijke doelen. "Het is alles, of niets", klonk het vanuit het provinciehuis.
PvdD-Kamerlid Leonie Vestering vraagt stikstofminister Christianne van der Wal of ze bereid is 'de regie over te nemen' als provincies landelijke doelen loslaten, hogere budgetten eisen en weigeren om het landelijke stikstofbeleid uit te voeren.
Het Kamerlid vraagt zich af of Van der Wal een keiharde 'nee' gaat verkopen aan de provincie. Ze wil daarnaast weten of het ministerie vasthoudt aan het doel om de stikstofuitstoot vóór 2030 te halveren. Overijssel wil namelijk dat het wordt opgerekt naar 2035.
Overijssel wil ook dat Den Haag investeert in werkgelegenheid, voorzieningen en sociale binding tussen Overijsselaars op het platteland. Voor die specifieke investeringen vraagt de provincie honderd miljoen euro. "Anders gaat geen enkel plan door."

Vijf miljard

De vijf miljard euro die Overijssel wil is meer dan een vijfde van het totale budget dat Den Haag landelijk beschikbaar heeft gesteld. Een deel daarvan moet gaan naar een fonds voor boeren die (meer) landschap gaan beheren.
Een andere voorwaarde voor de actieve deelname van Overijssel: voor de PAS-melders moet er een oplossing zijn. Anders 'zal dit funest zijn voor het draagvlak en het vertrouwen', stelt de provincie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.