Betaald voetbal

FC Twente luidt 2023 in met thuisoverwinning op FC Emmen

FC Twente is het nieuwe voetbaljaar in de Eredivisie gestart met een eenvoudige overwinning. In de eigen Grolsch Veste kende de formatie van Ron Jans vrijdagavond - zonder echt te overtuigen - weinig problemen met het tandeloze FC Emmen. Het werd 2-0 in Enschede.
Na bijna twee maanden zonder Eredivisievoetbal zette FC Twente de tweede seizoenshelft met verve in gang. De thuisploeg, waarin nieuwkomer Alfons Sampsted zijn debuut maakte en ook Michal Sadilek na maanden afwezigheid weer aan de aftrap verscheen, opende al vroeg het bal.
Een van richting veranderde voorzet van Virgil Misidjan werd na vijf minuten sluw door Ricky van Wolfswinkel tot doelpunt gepromoveerd: 1-0. Daarmee is de ervaren spits in zijn laatste zes competitiewedstrijden direct betrokken bij een Twentse treffer.
Ricky van Wolfswinkel opende al vroeg de score in De Grolsch Veste
Ricky van Wolfswinkel opende al vroeg de score in De Grolsch Veste © Orange Pictures

Afstandsschoten

Die 1-0 voorsprong leek enkele momenten later al snel onschadelijk gemaakt te worden door FC Emmen toen Rui Mendes uit het niets voor het doel van Lars Unnerstal verscheen. De Portugees nam echter zeeën van tijd waardoor Robin Pröpper kon ingrijpen.
Twente had in de loop van de eerste helft het meeste balbezit, maar op een afstandsschot van Sampsted na wist de thuisploeg weinig gevaar te stichten. Ook Mohamed Bouchouari en Mark Diemers waagden namens de bezoekers een poging van afstand, maar Unnerstall hield zijn doel schoon.

Prachtig moment Sadilek

Net als voor rust speelde de wedstrijd zich ook in de tweede helft voornamelijk af op de speelhelft van de Drentenaren. Nadat Vaclav Cerny en Van Wolfswinkel mogelijkheden onbenut lieten, kreeg Sam Steijn - die in de basis stond ten faveure van Michel Vlap - een dot van een kans om de Twentse marge te verdubbelen, maar van dichtbij ging zijn inzet ruim over.
Het mooiste moment van de avond voltrok zich halverwege de tweede helft. Michal Sadilek, die maandenlang aan de kant stond met hinderlijke oorsuizen, bekroonde zijn rentree met een prachtig doelpunt. Op aangeven van Misidjan krulde de Tsjechische middenvelder stijlvol de 2-0 binnen.

Drie punten van koploper

Daarmee was het pleit wel beslecht in De Grolsch Veste, waar FC Twente zonder te overtuigen het nieuwe voetbaljaar inluidde met een regelmatige thuisoverwinning: 2-0. Daardoor klimt de Enschedese ploeg voorlopig naar de vierde plek in de Eredivisie, met drie punten achterstand op koploper Feyenoord.

FC Twente - FC Emmen 2-0

1-0 Van Wolfswinkel (5)
2-0 Sadilek (67)
Arbiter: Gözübüyük
Geel: Hilgers, Assehnoun, Heylen
FC Twente: Unnerstall; Sampsted (Brenet/62), Hilgers (Pleguezuelo/72), Pröpper, Smal; Zerrouki (Kjölö/78), Sadílek, Steijn (Vlap/62), Cerný (Rots/79), Van Wolfswinkel, Misidjan.
FC Emmen: Van der Hart, Bouchouari, Araujo, J.Veldmate (Dirksen/79), Burnet (Heylen/79); Mendes, Veendorp, Diemers (El Messaoudi/73); Vlak (Bernadou/73), Romeny (Assehnoun/60), Zivkovic.