nieuws

Komst azc Enschede nog niet zeker, periode van opvang verlengd tot tien jaar

Het stadhuis van Enschede
Het stadhuis van Enschede
De komst van een asielzoekerscentrum (azc) in Enschede is nog geen gelopen race. "Het kenmerk van onderhandelingen is dat je er nog niet met elkaar uit bent, dus het kan nog twee kanten op", antwoordde wethouder Van Houdt van Enschede op vragen van de SP. SP-raadslid Futselaar wilde weten of het asielzoekerscentrum er wel komt.
Enschede praat met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) over de komst van een asielzoekerscentrum voor maximaal zeshonderd asielzoekers. "Veel minder worden dat er niet", aldus Van Houdt. Het gaat om een azc voor een periode van twee tot tien jaar.

Van twee via acht naar tien jaar

Aanvankelijk zou het gaan om een tijdelijk azc voor twee jaar, in maart was sprake van maximaal acht jaar en nu gaat het om een azc voor maximaal tien jaar. Over mogelijke locaties wil Van Houdt zich nog niet uitlaten. Dat wordt duidelijk als de gemeente Enschede een akkoord heeft bereikt met het COA.
Eind vorig jaar riep de gemeente inwoners op om locaties voor te stellen. Dat resulteerde in ruim zeventig serieuze voorstellen. In maart zou de gemeenteraad over een locatie besluiten, maar dat is uitgesteld tot 15 juni vanwege veranderde wensen van het COA voor een azc in Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.