nieuws

Verwerking unieke archeologische schatten Dalfsen is megaklus

Burgemeester Han Noten hoopt op korte termijn extra geld te krijgen van de provincie Overijssel en het Rijk voor het onderzoek naar de unieke archeologische vondsten. Archeologen hebben in Dalfsen een compleet grafveld uit de steentijd ontdekt en het is volgens Noten een megaklus om al dat bijzondere historische materiaal te verwerken.
De afgelopen maanden hebben archeologen van ADC ArcheoProjecten samen met studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Saxion Hogeschool een zogenoemde oer-boerderij en een grafveld met maar liefst 120 graven, gevuld met spectaculaire grafgiften, blootgelegd. Vondsten uit de steentijd, zo'n vijfduizend jaar geleden.
De omvang van de vondst aan de Kampmansweg in Dalfsen is enorm. Niet eerder werd in West-Europa een veld met zoveel informatie en objecten uit de steentijd blootgelegd. Om de vondsten verder te onderzoeken, verbanden te leggen en de precieze leeftijd te bepalen, is geld nodig. Volgens burgemeester Noten kan de gemeente Dalfsen dat niet alleen opbrengen. Hij hoopt dus op bijdrages van andere overheden.

Inzicht in leven oer-Nederlander

Nu al geven de vondsten nieuwe inzichten over de manier waarop de eerst mensen zich in deze regio permanent vestigden en dus niet meer als jagers rondtrokken. De cultuur waartoe ze behoorden staat bekend onder de naam Trechterbekers. In de graven en de restanten van de oer-boerderij werden bekers, barnstenen bijlen, vuurstenen pijlpunten en kettingen gevonden.
Verder is op de locatie een grafmonument blootgelegd. Het gaat om een aarden monument in dezelfde vorm zoals die ook door hunebedbouwers werd toegepast.

Open dag voor geïnteresseerden

Volgende week donderdag, 28 mei, krijgt in de ochtend de schooljeugd uit de omgeving de gelegenheid om de locatie te bezoeken. 's Middags mogen overige geïnteresseerden een kijkje komen nemen op het grafveld.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.