nieuws

Dasmobiel bij Bathmen maakt das zichtbaar voor publiek

Landschap Overijssel heeft een oplossing voor mensen die graag eens een das in levende lijve willen zien: de dasmobiel.
De dasmobiel staat aan de rand van een bos bij Bathmen en geeft uitzicht op een dassenburcht. Normaal gesproken laten dassen zich moeilijk zien omdat ze heel snel in de gaten hebben over er mensen in de buurt zijn. Daarom is de dasmobiel geurdicht en geluidsdicht gemaakt. Vanachter een grote glazen ruit zijn de dassen te bewonderen, tenminste als ze zin hebben om uit hun burcht te komen.

'Knabbel en Babbel'

Het idee voor de dasmobiel ontstond een paar jaar geleden. Ecoloog Mark Zekhuis van Landschap Overijssel vond het jammer dat de samenleving veel geld steekt in de bescherming van dassen, maar er zichtbaar weinig voor terugkrijgt. "Terwijl het juist zo'n bijzondere ervaring is om die dassen van dichtbij te zien. Het doet altijd een beetje denken aan 'Knabbel en Babbel' als je ze zo in het bos ziet voortbewegen."
Het gaat overigens erg goed met de das in Nederland en ook in Overijssel. De populatie liep in de jaren zestig schrikbarend terug tot ruim duizend dieren. Inmiddels ligt het aantal weer boven de vijf duizend. "Dat komt vooral ook door de vele tunnels die zijn aangelegd onder wegen. In het verleden werden ze niet alleen bejaagd, maar kwamen ook veel dieren om het leven in het verkeer."

Dasmobiel trekt mensen uit heel het land

De dasmobiel in Bathmen is op woensdagavond en vrijdagavond te bezoeken en in het hoogseizoen ook op zaterdagavonden. Dat gebeurt onder leiding van een gids. Dorien Lamberts heeft al heel wat groepen begeleid. "Het is ons derde jaar. In het begin was het vooral uitproberen, maar nu begint het echt lekker te lopen. Er komen mensen uit het hele land, soms ook mensen uit de stad die nog nooit op het platteland zijn geweest. Dat is gewoon superleuk en bijna altijd zien we wel een das."
Bezoekers betalen 35 euro per persoon. Dat is om de onkosten te dekken, zegt Mark Zekhuis. "De bouw van de dasmobiel en het bijbehorende informatiecentrum heeft veel geld gekost. Mochten we ooit winst gaan maken, dan komt dat uiteraard ten goede van het leefgebied van de das."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.